Zabavte děti jarním tvořením

Desítky tisíc rodičů se ocitly ve svízelné situaci, když vláda ze dne na den rozhodla o dočasném zrušení výuky na školách kvůli šíření koronaviru. Nad vynucenými virovými prázdninami můžete buď lomit rukama, nebo se pokusit nastalou situaci využít a dětem čas strávený doma naplánovat tak, aby se nenudily a naopak udělaly něco pro svůj kreativní rozvoj. Přikláníme se k druhé možnosti – nechte se inspirovat našimi tipy a nápady.

Tisíce lidí se po návratu z rizikových oblastí ocitli v domácí karanténě i se svými ratolestmi. Situace se pro rodiče dětí navíc dramaticky změnila poté, co vešlo v platnost vládní opatření o dočasném uzavření všech škol. Ze dne na den se tak doma ocitl zhruba milion dětí. Zvláště u těch menších bylo třeba vyřešit hlídání. Od učitelů sice děti budou dostávat pravidelně úkoly, ale ty je nezabaví na celý den a uvolněný režim dozajista pocítí i prací povinní rodiče.

Situace kolem koronaviru je nepříjemná. Možností, kam s dětmi vyrazit a zároveň neohrozit zdraví a bezpečí jich samotných i jejich okolí, příliš není. Pokud i vy řešíte, co po uzavření škol a omezení veřejných akcí s dětmi dělat, pak mám pro vás tip – pusťte se do společného tvoření a využijte společný čas na maximum. Na všem lze najít něco pozitivního. Chvíle u nápaditého tvoření děti nejen zabaví, ale také jim pomohou posílit tvůrčí schopnosti.

Jarní tvoření

Navzdory neveselé náladě ve společnosti příští týden začíná podle kalendáře jaro a s ním období slunce a krásného počasí. Proč se tedy nepustit do jarního tvoření a nevyzdobit si s dětmi interiér domova nebo třeba balkon či terasu? Dekorativní věnce na dveřích si získávají přízeň čím dál více Čechů. Zdobit vchod mohou v podstatě až do Velikonoc – anebo pokud vsadíte na univerzální design, tak klidně i celý rok. Dají se dobře tematicky ladit i podle aktuálního ročního období.

Zahradničení

Zapojte děti do přesazování, zasaďte společně první květiny do truhlíků a pozorujte, jak to krásně roste. Když zasadíte přímo od semínka, mohou děti pozorovat ten zázrak přírody celý od začátku. Pro semínka nemusíte běžet hned do zahradnictví, nejen na pokusy poslouží ty co si doma vyndáte například z rajčat z paprik, nebo i z mandarinek, manga či avokáda. A o zábavu budete mít postaráno.

Zábavná věda

Věda není rozhodně nuda, na internetu najdete spoustu zábavných pokusů pro děti, na které vám postačí suroviny, které máte již doma. Co takhle vyzkoušet legendární sopku. Budete potřebovat jen modelínu, 1 lžíci prostředku na nádobí, 1 balíček kypřicího prášku (nebo 1 lžíce jedlé sody), potravinářské barvivo a ocet.

A jak na to? Na podložce, například na starém plechu uplácejte z modelíny „sopku“ jako správná sopka, musí mít místo pro „lávu“. Lávu si vyrobíte tak, že smícháte prostředek na nádobí se lžící prášku do pečiva (nebo jedlé sody) a potravinářského barviva (podle fantazie). Směs můžete rychle smíchat ve skleničce a poté rychle nalít do dutiny sopky. Když máte vše připraveno, představení může začít. Nyní stačí jen pomalu přilívat ocet do sopky a sopka začne chrlit lávu. Tenhle pokus se nikdy neomrzí.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat