Rodinnou dovolenou bez stresu zajistí promyšlené plánování

Mnoho rodin se připravuje na každoroční dovolenou. Je jedno, jestli se letos odvážíte za hranice, nebo se přesunete na druhý konec republiky. Stres je to tak jako tak! Rodinné výlety se totiž leckdy neodehrávají podle představ. Komplikacím však můžete přecházet! Co musíte udělat?

Jak zvládnout kontakt s rodinnými příslušníky 24 hodin denně, 7 dní v týdnu? A dá se vůbec stres okolo dovolené minimalizovat? Ano, možné to je, ale bez trošky plánování se pozitivních výsledků nedočkáte! Jaká pravidla vám výrazně ulehčí prázdninový život?

Rozdělte úkoly

Pokud jeden z rodiny zařizuje všechno, zatímco ten druhý sleduje televizi, nemusí dovolená začít zrovna nejlépe. Hádky na sebe nenechají dlouho čekat. Rozdělte úkoly. Jeden dohlédne na občerstvení, druhý na elektroniku, třetí si vezme na starosti plánování trasy.

Přihlédněte k potřebám posádky

Dcera má ráda koně, syn zase motokáry. Cestou na místo určení se poohlédněte, zda nenajdete aktivity pro každého člena posádky. Cestování bude lépe ubíhat a navíc si každý přijde na svoje.

Předvídejte

Chcete se stavit v muzeu nebo nějaké jiné instituci, kde poblíž není žádné občerstvení? Zajistěte jídlo do krabiček a mějte ho u sebe. Plánování cesty s ohledem na dispozice a dovednosti každého člověka může zabránit špatnému chování a výkyvům nálady zvláště u menších dětí, které potřebují pravidelný režim.

Vytvářejte optimální podmínky

Makarská riviéra, či Máchovo jezero? Je jedno, kam jedete, ale dovolená znamená vybočení ze stereotypu. S partnerem si na sebe udělejte čas, to znamená, že pokud je poblíž dětský klub, měli byste ho využít. S sebou přibalte i počítač nebo tablet – čistě na večerní filmy nebo zábavu během cesty. Získáte tak minuty klidu navíc. S mobily a elektronikou to však rozhodně nepřehánějte. Sdělte svým přátelům, že fotografie na sociální sítě budete sdílet až po návratu. Děti povzbuzujte, aby své zážitky zaznamenávaly do cestovního deníku.

Snažte se přeladit na relaxační režim

Ano, sedačka v autě už je zase potřísněná limonádou, ale proč z toho dělat drama? Jste na dovolené, takové věci se stávají. Buďte v klidu a kreativní. Dramatizace běžných nehod akorát zvýší úzkost z cestování.

Myslete na bezpečnost

Mnoho rodičů se obává o bezpečnost svých ratolestí. Klíčem ke zmírnění starostí je aktivní komunikace. Vyzbrojte své děti informacemi o tom, jak najít pomoc, pokud ji potřebují. Sdělte jim podrobnostmi o místě, kde bydlí. Pokud se chystáte do země s cizím jazykem, na místě jim dejte vizitku hotelu nebo kempu, kterou mohou komukoli ukázat.

Držte se rodinných tradic i mimo domov

Někteří lidé se rádi vymaní ze stereotypu a užijí si volno mimo obvyklý režim, nicméně menší děti rutinu naopak vítají. Těm umožněte, aby se cítily co možná nejpohodlněji. Mějte u sebe oblíbeného plyšáka, rozečtenou pohádkovou knihu a cokoli, co milují. To je zklidní – a tedy i vás.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat