Probiotika podávaná dětem hrají roli ve vývoji jejich mozku

Užíváte probiotika, protože jsou dobrá na trávení? Výborný nápad. Ale co vaše děti – také je dostávají? Právě jim mohou snížit riziko alergií a zlepšit mozkové funkce!

Asi není den, kdy by člověk neslyšel, nemluvil nebo nečetl o probiotických bakteriích. Ty pozitivně ovlivňují střevní mikroflóru a jejich konzumace prý také posiluje imunitu, podporuje regeneraci tkání, snižuje riziko rakoviny a přispívá k dobré náladě. Žádný div, že právě probiotika lékaři považují za svatý grál výživy. Ale čí vlastně – jen dospělých, nebo i dětí?

Poklad dostupný všem?

Probiotické bakterie se do trávicího traktu dítěte dostávají už při porodu. I kvůli tomu je dle názoru gynekologů „výhodnější“, když žena rodí přirozenou cestou. V případě císařského řezu je totiž miminko o tento vklad ochuzeno.

Další dávku těchto prospěšných organismů pak novorozenec získává z mateřského mléka, ovšem v dnešní době je obsahují i některé druhy umělé výživy a kapky, které ulevují od dětské koliky. Takže ano, tyto „hodné“ bakterie mají přínos pro všechny věkové kategorie, a to bez ohledu na pohlaví. Vy svým potomkům probiotika dáváte? Z těchto důvodů byste podle odborníků rozhodně měli.

Výhody nejen pro mozek

„Již více výzkumů potvrdilo, že probiotické bakterie kromě trávení značně ovlivňují i dětskou psychiku a imunitní systém. Mohou tedy sehrát obrovskou roli ve vývoji mozkových funkcí, poznávání, prevenci infekčních chorob a obranyschopnosti obecně,“ vysvětluje americká pediatrička Rinarani Sanghavi, která působí v nemocnici University of Texas Southwestern Medical Center, jež má sídlo v Dallasu.

Menší pravděpodobnost alergií

Se zajímavým zjištěním přicházejí i vědci z Nového Zélandu. Ti se na základě své rozsáhlé studie domnívají, že konzumace probiotik (kupříkladu prostřednictvím jogurtu) dokáže omezit pravděpodobnost rozvoje dětských alergií až o 70 procent. Mimochodem, tato „léčebná kúra“ podle nich významně snižuje i riziko zánětů horních cest dýchacích, přičemž zachovává zdravé močové cesty.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat