Časté zrakové potíže dětí

Sahá si vaše dítě pořád do očí? Nedokáže udržet pozornost a klesají mu víčka? Pak se co nejdříve objednejte na oční, protože neléčená vada může zavinit trvalé poškození zraku.

Zrak hraje klíčovou roli při formování sociálního, kognitivního i fyzického vývoje dítěte. Statistiky však dokazují, že nezjištěnou oční vadu má u nás každé dvanácté dítě do věku čtyř let. Že se takový problém postupem času sám „srovná“? Možná ano, i když pravděpodobnost je hodně nízká. Anebo taky ne. A pak přijdou velké starosti…

Obezřetnost je na místě

Neléčená oční vada může způsobit nejen vývojové komplikace a pozdější potíže s učením, ale i trvalé poškození zraku. Může ji odhalit i rodič? A pokud ano, na co by se měl zaměřit, aby se nic nepodcenilo?

Varovnými signály jsou vodnaté oči, jejich svědění i bolest. Pokud si do nich dítě často sahá, i to může být jistou indicií, která ukazuje na to, že něco není v pořádku. Příznakem bývají i klesající víčka, stejně jako šedavý či bělavý povlak, přecitlivělost na světlo nebo permanentní únava. Zbystřit je potřeba i tehdy, kdy si potomek prohlíží knížky i hračky v těsné blízkosti hlavy, přičemž má velice krátké rozpětí pozornosti. A jaké jsou vůbec nejběžnější dětské zrakové vady?

Astigmatismus

Příčinou je nerovnoměrné zakřivení některých optických ploch oka, nejčastěji oční rohovky. U astigmatismu totiž není rohovka pravidelná a nepřipomíná kulatý míč, ale spíše „šišku“. Paprsky světla se pak rozdílně lámou a na sítnici se nedokážou spojit do jednoho bodu. Výsledkem je rozostřené a deformované vidění.

Strabismus

Termín strabismus vám zřejmě nic moc neřekne, ovšem jak vypadá šilhání, to dozajista víte. A teď už znáte i jeho odborný název. Při šilhavosti oči nehledí rovnoměrně a odchylují se od běžného směru. Většinou to plyne z genetických faktorů, ale může to být zaviněno i fyzickým poraněním očních svalů a nervů.

Dalekozrakost

Děti s dalekozrakostí perfektně vidí více vzdálené předměty, ale ty, které mají doslova „před nosem“, mají značně rozmazané. Důvodem je plošší křivka rohovky, což je dle lékařů genetický problém. Opakem je pak krátkozrakost, která také patří mezi běžné vady. V každém případě je při jakémkoli podezření třeba neprodleně navštívit specialistu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:35
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:32
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:31

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat