Když starší sourozenci žárlí

Jakmile rodiče oznámí další přírůstek, stane se z jedináčka sourozenec. Někteří se na malého bratříčka nebo sestřičku těší, jiní začnou na mladšího sourozence žárlit. A obě reakce jsou naprosto normální.

Pro prvorozené děti, kteří měli doteď mámu a tátu jenom pro sebe, je nový člen domácnosti samozřejmě tvrdá konkurence. Reagují často žárlivostí a k miminku se staví demonstrativně a bez zájmu, všemožně se snaží znovu získat pozornost, a někdy tomu malému drobečkovi chtějí dokonce ublížit.

Nejdříve je nutné říct, že taková žárlivost je naprosto normální reakce. Starší dítě se bojí, že se o dosavadní lásku a péči bude muset s nástupcem dělit, a vlastně má i pravdu. Je proto důležité najít cestu, jak s jejich obavami zacházet a na to je potřeba pochopení. Dejte dětem dostatek času, aby si na sourozence zvykli.

Povídejte si

Můžete svoje těhotenství využít, abyste si popovídali o tom, co se v břiše děje. Co si asi myslí dítě, když se ještě nenarozené dítě dostane do středu pozornosti? Bojí se o svůj vztah k rodičům, třeba že až se to malé narodí, ono už nebude tak důležité. A většinou svoje pocity a obavy nedokážou jasně popsat a vyjádřit. Proto je důležité ke staršímu dítěti přistupovat citlivě. Ujistěte ho, že nové miminko nebude mít žádný vliv na vaši lásku, které se s jeho příchodem rozhodně nezmenší.

Nemějte velká očekávání

Když se pak miminko narodí, nečekejte příliš. Možná jste si někde přečetli, jak obrovská radost v nějaké rodině panovala, když se narodil sourozenec. Ale u vás to tak být nemusí. Nebo může. A to je to na co byste měla myslet – nic se nemusí, ale všechno může. Nikoho k lásce nedonutíte, ani dítě ne – pokud tedy neprojevuje o sourozence zájem, nenuťte ho a dejte mu čas. Zájem přijde – většinou naprosto nečekaně!

Prvorozenému věnujte extra porci pozornosti

Poproste gratulanty, aby přinesli nějaká dáreček i pro staršího sourozence. Je to skvělá příležitost, jak ukázat, že i starší sourozenec se stále počítá. Důležité samozřejmě i nadále trávit co možná nejvíce času se starším dítětem – vyprávějte si, čtěte, hrajte si. Měl by vědět, že máma i táta ho pořád milují.

Zdroj: názory autora, https://www.psychologytoday.com/us/blog/how-raise-happy-cooperative-child/201904/handling-your-child-s-jealousy






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat