Předpubertální dítko dokáže rodičům pěkně zavařit

Najednou je všechno trapné, těžké nebo strašně nudné. Když se začne objevovat puberta, zdá se, že jsou bez nálady na cokoliv. Co se děje s vaším dítětem? A jak pracovat na dobrém vztahu?

Napůl dítě a napůl teenager – ke konci prvního stupně se puberta pomalu začíná hlásit o svoje slovo. Možná právě plánujete dovolenou a vaše dítě, které by normálně skákalo a těšilo se na každý detail, teď jen nepřítomně sedí vedle, vrtá se v jídle a každý váš návrh komentuje slovy „Nuda.“ nebo „Nemám zájem.“ Nebo vyprávíte, jaký jste měli den, a vaše dítě, které by nadšeně vyprávělo svoje příběhy ze školy, najednou ani neotevře ústa. „Co jsi dneska zažil ty?“ – „Nic.“

Pro rodiče je taková situace zpočátku nepochopitelná. Co se to s jejich dítětem děje? Tahle otázka od teď bude provázet každý váš den. Protože na pubertu je přece 10 let ještě příliš brzy. Ovšem ve skutečnosti je to, co vaši dceru nebo syna právě „nutí“ k citovému kolotoči nebo k mlčení, je předstupeň tělesné a duševní přestavby, která začíná během puberty, je předpuberta.

Mezi Legem a youtubery

Nejlépe situaci pochopíte, když se podíváte do jejich pokojíčků. Na jedné straně jistě najdete ještě Lego, plyšáky a další oblíbené hračky. Mezitím se ale na stěnách začínají objevovat plakáty oblíbených zpěváků, skupin nebo youtuberů a fotky s přáteli. Šuplíky a skříně, které byly vždy otevřené, jsou najednou zavřené a tajnůstkářství začíná.

Pomalu se mění všechno – úspěch ve škole? Už není tak důležitý. Koníčky, které je předtím bavily? Nuda. Pomáhat doma? Ani náhodou. Uklidit si pokoj? Je to snad můj pokoj! Vyprávět, co se děje? Ano, ale už ne rodičům…

Svět se mění ale i pro rodiče – se začátkem předpuberty musí stále dokola vynakládat novou energii, aby ze svých potomků vytáhli alespoň nějakou reakci. Mámy a tátové tak zjišťují, že staré komunikační kanály už bohužel nefungují.

Není cesty zpět

V předpubertě dochází k takovým změnám, co se v pubertě projeví naplno. To stojí hodně síly a energie. Zároveň roste přání po samostatnosti a to poslední, co malí dospívající teď chtějí slyšet, jsou rodičovské rady. A rodiče si nejvíce přejí lék na to všechno, nějakou zázračnou formulku, která vrátí dítě zpátky do normálu.    

Společné zážitky spojují

Co dělat, když máte pocit, že cestu k vlastnímu nikdy nenajdete? V takovém případě nesmíte ani rezignovat, ani svému dítěti něco vyčítat. To, co vás jako do malička, může zase spojit dohromady, jsou společné zážitky. Něco společně podnikat je nejlepší základnou, jak zase najít společnou řeč a vzbudit pocit sounáležitosti – pokud jsou to správné věci. Túry nejsou pro teenagery většinou tou největší zábavou s rodiči. Naplánujte něco, co bude bavit váš všechny.

Svobodný čas a prostor

Nezapomínejte ale na to, že váš teenager potřebuje také „svobodně dýchat“. Dopřejte mu proto kromě společných zážitků i dostatek prostoru na jeho vlastní klid. Děti se naučí něco ze svého volného času a prostoru udělat a svůj život si uspořádat sám. A pokud bude ze začátku chtít jen tak lenošit, tak je to také v pořádku.

Zdroj: familie.de, psychologytoday.com






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat