Miminkovská řeč těla

Miminka sice ještě mluvit neumějí, přesto dokážou svoje potřeby vyjádřit už novorozenci. Svým chováním. Pokud umíte správně chápat řeč těla svého miminka, znamená to spokojenost na obou stranách. Jaké nejčastější signály miminka vysílají?

Nevyspalí rodiče a plačící miminko – mnohdy to je přesně ten obraz novopečených rodičů, který vidíme. A ne zřídka rodiče pronesou větu „Já už fakt nevím, co chceš.“ A přitom porozumět už třeba novorozenci může velmi snadné – pokud budete správně číst jeho řeč těla. Jestli to ještě neumíte, ale přitom pořád a hodně potřebujete, přinášíme vám takový malý miminkovsko-rodičovský slovník.

Přitahování nožiček k tělu

Přitahování nožiček je typický znak pro to, že ho bolí bříško. Na vině mohou být třeba nadýmání nebo zácpa, ale i tříměsíční kolika. Ještě zřetelnější to je, pokud miminko u přitahování pláče nebo křičí. Pomozte miminku uvolnit střeva masáží, kapkami nebo rektální trubičkou. Pokud tenhle signál vysílá vaše miminko příliš často spolu s pláčem, měli byste navštívit lékaře.

Miminko se drží za ucho

Pokud se miminko často chytá za ouško, mohli byste se domnívat, že ho bolí. Není to snad zánět středního ucha? Sice by to mohl být i znak bolesti, ale dokud vaše miminko nemá teplotu nebo jiné příznaky nemoci, nemusíte si dělat starosti. Může to být také to, že miminko svoje ouško právě objevilo a potřebuje ho pořádně prozkoumat. Může to ale znamenat i to, že miminko je ve stresu nebo unavené. Dopřejte mu proto dostatek klidu a mazlení.

Tření očí

Tohle může mít hned několik významů. Pokud vaše miminko navíc zívá a otáčí hlavičkou, je zkrátka jen unavené. Pokud je vyspané, a přesto si na oči sahá často, může to znamenat bolesti nebo nepohodlí – třeba začínající zánět spojivek. Oči pořádně prohlédněte a v případě podezření na začínající onemocnění, běžte k lékaři. Pokud si zakrývá očička a směje se, může to být dětská hra na schovávání.

Cucání rukou

Když si vaše miminko cucá ručičku, mohlo by to znamenat, že má hlad. Většinou se ale v takovém případě připojí další signály, jako otáčení hlavičky a mlaskání. Také to může být forma uspokojení, jako například cucání palce, dudlíku nebo prsa. Často to miminka dělají, když jsou unavení a chtějí se uspat. Je ale také možné, že je miminko trochu napnuté. Možná poznal někoho nebo něco nového nebo na něj působí mnoho podnětů – dopřejte mu jen malý oddych.

Propíná záda

Propnutá zádíčka už dokážou rodiče vystrašit. Pokud to dělá u jídla, je to znakem bolesti vyvolané pálením žáhy. Propnutím zad si tak miminko ulevuje. Záda miminka propínají ráda také při pláči. V takovém případě to znamená frustraci. Trápí ho mokrá plínka, hlad nebo ho něco bolí?

Zdroj: názory autora, kidshealthl.com, healthline.com






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

188 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:41
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat