Pochopte svoji pubertální dceru

Mnoho rodičů svoje holčičky v pubertě nepoznává. Jak se vypořádat s tím, když se z vašeho milého sluníčka, které si ještě včera hrálo s Legem a panenkami, je najednou náladový teenager?

S pubertou začíná období, kdy se najednou všechno změní. Pokud byla rodina dosud harmonická a dominovala v ní dobrá nálada a společné výlety, může být najednou ze dne na den všechno jinak. Vaše dcera má nové zájmy, zkouší hranice a je na cestě za hledáním nové identity. Přátelé jsou najednou nejdůležitější osoby, vzhled je stále důležitější a mnoho toho, co bylo dříve normální, je najednou nekonečně trapné. A především vy jako rodiče. Taková změna nevyvolává u rodičů jenom bezradnost, ale také starosti. Co se to s tou holkou děje?

Co se děje s tělem

Změny dívek v pubertě probíhají na mnoha různých úrovních, ale jako první se projevují změny tělesné. Začít se dívky mohou už od devátého roku. Díky hormonům estrogenu a gestagenu, které se začínají tvořit ve vaječnících, dívky nejen rostou do výšky, ale jejich dosud spíše chlapecké tělo získává na ženských proporcích, dochází k růstu ochlupení a pohlavní orgány se vyvíjí. Ke mění se ale i mozek.

(Po)city jako na houpačce

Kromě vnitřních a vnějších tělesných změn se odehrávají i změny na duši vaší dcery. I za to jsou odpovědné hormony. Mění se potřeba sociálních kontaktů, kdy se za nejdůležitější osoby nepovažují už rodiče, ale kamarádky nebo parta. Také dochází k prvním láskám. Dříve jste byli pro dceru největší hrdinové – teď už jste jenom trapní. Dcera hledá svoji cestu a svoje já. A jediné, co ví přesně, že nechce být jako vy. Proto veškeré svoje chování až přehnaně kontroluje a podrobuje nejpřísnější analýze.

Tělo jako modelky

Pro mnoho dívek je vzhled velmi důležitý a není divu – časopisy, seriály, ale i sociální media jasně ukazují, že vzhled je pro ženu to nejdůležitější. Youtube je plný výrobků na zeštíhlení, na make-up nebo pro krásné vlasy. A i když je typická role ženy v domácnosti už dávno klišé, přesto mají mladé dívky pocit, že mohou dosáhnout všech svých cílů pouze, když budou vypadat dobře. To může mít za následek nejen nízké sebevědomí, ale i psychické problémy jako například anorexii nebo bulimii.

Tipy pro rodiče

Mnoho rodičů nemůže uvěřit, že hodnoty, které kladli dcerám na zřetel, nemají v jejich novém světě žádné místo. A i když je pro vás těžké přijmout, že pro vaši dceru je teď největší hvězdou nějaká youtuberka nebo modelka s perfektním make-upem, pokuste se zůstat nad věcí. Puberta je jenom fáze a vše se zase vrátí do svých kolejí. Dejte své dceři dostatek prostoru, aby se mohla rozvíjet. A i když spolu už těžko půjdete na hřiště, můžete ho vyměnit za společně strávené chvíle v kině nebo při shoppingu. Pokuste se sdílet s dcerou nějaký z jejích koníčků, abyste i nadále trávili čas společně.

Zdroj: life line, psychologytoday, familie






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat