Čekáte miminko? Tohle by vás na porodním sále nemělo zaskočit

Můžete přečíst stohy učených knih, projít desítky poradenských webů, a stejně se často stane, že až přijde na den D, tedy den vašeho porodu, bude spousta věcí vypadat úplně jinak, než jak jste si představovala.

Na jaká překvapení je dobré se přichystat? Tak třeba, že…

… krvi se nevyhnete.

Spousta žen (a co teprve jejich partnerů, kteří je při porodu doprovázejí) je zaskočena množstvím tekutin, které z jejich těla při porodu odchází. A ano, objevuje se i krev. Nezapomínejte, že je to normální (kdyby nebylo, máte kolem sebe tým zdravotníků, kteří vědí co a jak) a nenechte se tím vyvést z míry.

… novorozeňata nemusejí vypadat jako ze žurnálu.

Ačkoli ve filmech právě narozená miminka vypadají upraveně, nepomačkaně, čisťounce (nejspíš proto, že to žádná právě narozená dítka nejsou), ve skutečnosti mohou některá vypadat trochu jako malí mimozemšťané (aby ne, však mají za sebou poměrně náročnou cestu v nikterak skvělých podmínkách). Takže se nebojte – jen co bude mrňousek vykoupaný a dáte mu trochu času, bude z něho malý model.

… klasická pozice není zákonem.

Porod vleže na zádech je tradiční, ale pokud si najdete jinou pozici, která vám bude pohodlnější, jistě můžete rodit v ní. Tedy za předpokladu, že s tím nemá problém personál zdravotnického zařízení, v němž rodíte. Většina porodnic nejrůznější polohy při porodu podporuje, je dobré se na tuto skutečnost informovat při výběru zařízení.

… termín porodu je jen datum.

Ačkoli se na stanovování termínu porodu dá dnes poměrně spolehnout, stejně si spousta dětí dělá, co chce, a matčino tělo opustí o nějaký ten den dříve nebo později. Pamatujte, že termín stanovený vaším lékařem je orientační odhad a je normální porodit asi týden před ním i po něm (nebojte, lékaři poznají, kdyby třeba kvůli přenášení měly nastat potíže).

… může dojít k úniku stolice.

Není nutné něco předstírat – během porodu se může stát, že kvůli enormnímu tlaku na oblast rekta dojde k úniku stolice (tedy za předpokladu, že se rozhodnete nepodstoupit klystýr) nebo plynu. Nebuďte v rozpacích, pokud se vám něco takového stane. Nebudete ani první, ani poslední. Personál je na to zvyklý.

… placenta není nejkrásnější věc na světě.

Většina žen vidí placentu poprvé v životě až při porodu. A upřímně, žádná škoda to není. Nečekejte nic estetického, je to prostě jakýsi krvavý vak, který splnil svůj důležitý účel – zajistil výživu vašemu miminku. Rozhodně to není nic, čím byste se kochali na fotkách.

… možná se hned nezamilujete.

Máte v hlavě představu, jak v okamžiku, kdy poprvé uvidíte svého potomka, okamžitě zaznamenáte naprostý obrat ve svém životě, v němž už nikdy nikdo nebude tak důležitý, jako miminko, jež držíte v náruči, jak jej budete milovat od první vteřiny a pocítíte všechny mateřské pudy, které existují? Pak se ovšem nelekněte, pokud se takováhle proměna nestane. Některé maminky zkrátka potřebují trochu více času na to, aby si na svou roli zvykly, aby začaly své dítě bezpodmínečně milovat. Uvědomte si, že porod je fyzicky i psychicky velmi náročný, navíc je vaše tělo zaplaveno takovým množstvím hormonů, že už nějak nezvládne žádnou emočně velkou reakci. To je naprosto normální a neznamená to, že jste horší matka než ostatní ženy! Nebojte, i vy se zařadíte po bok všech těch šťastných a rozzářených maminek!

… voda vám prasknout nemusí.

V kolika filmech jsme jen viděli scénu, při níž hrdince praskne voda třeba v restauraci nebo v obchodě? Ovšem takovýhle nástup porodu zažije jen menšina žen. Většina nejprve pocítí kontrakce a u mnohých z nich musí vak s plodovou vodou „protrhnout“ až lékař (nebojte, nic to není a nijak to neohrožuje ani vás, ani vaše dítě).

… překvapíte sebe samu.

I když jste normálně poměrně rezervovanou ženou, porod z vás (v nadsázce) může udělat divoké zvíře. A tak vaše tělo začne reagovat nepředvídatelně, budete křičet, vyrážet podivné zvuky, plakat, smát se… Zkrátka věřte, že nikdy nikdo nedokáže odhadnout, jak se bude u porodu chovat. A mimochodem, vyplatí se poslouchat své tělo. Takže v sobě nic netlumte (křik je opravdu normální reakcí na bolest).

… falešný poplach není nic ojedinělého.

Spousta žen s příznaky porodu je odeslána z nemocnice zase zpátky domů. Může u nich totiž dojít pouze k tzv. poslíčkům, tedy kontrakcím, které však ještě nejsou porodní, případně se otevírají velmi pomalu a nemělo by cenu, aby hodiny vysedávaly v čekárně, když vlastně ještě nerodí. Nicméně není dobré příznaky porodu podceňovat – pokud si myslíte, že už nastal „váš okamžik“, vypravte se do porodnice. Je lepší být poslána zpět než něco zanedbat.

…můžete mít publikum.

Během porodu se ve vaší blízkosti může objevit několik různých lékařů, sester porodních asistentek, je možné, že se na vás přijdou podívat studenti medicíny (k tomu by si mělo zařízení vyžádat vaše svolení). Většina žen se shoduje, že je jim vlastně jedno, kdo se v pokoji objeví – příliš se soustředí na porod. Ovšem pokud je vám takové „publikum“ nepříjemné, určitě se ozvěte.

… stojí to za to.

Drtivá většina žen se shodne, že porod není zážitek, který by musely absolvovat každý den. Ale je poměrně snadné na všechny ty případné nepříjemnosti zapomenout. Jak to? Odpověď je jednoduchá. Právě jste dala život nádhernému, malému tvorečkovi a stala se z vás máma. A to je největší výhra v životě většiny z nás.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat