Plastové částice z vody i potravin přecházejí z matky na plod

Jíme, pijeme a dýcháme. A proto také do našeho těla prostupují plasty, které nám nedělají vůbec dobře. Vlastně nejen nám, ale i našim nenarozeným dětem. Ohrožují jim správný vývoj!

Plasty všude, kam se podíváš. Taková je dnešní doba, což dělá pořádné vrásky nejen příznivcům ekologie, ale i lékařům, kteří obavy o naše zdraví ani trochu neskrývají.

Pohroma, nad kterou nelze přivírat oči

Mikro a nano plasty jsou všudypřítomné. Tyto miniaturní částice vznikají rozkladem větších plastových předmětů, ovšem záměrně se přidávají i do komerčních výrobků, jako je například kosmetika, nádobí, syntetické textilie a obalové materiály. Neúmyslně je přijímáme i prostřednictvím potravin, vody a ovzduší. Problémem je pak i to, že se na tyto částice mnohdy navazují další znečišťující látky, a to včetně těžkých kovů, alergenů a toxinů, čímž se zdravotní hrozby a rizika ještě násobí. Plasty, kterým se bohužel nejde nijak vyhnout, prý mohou poškodit i nenarozený plod, který si v ženském lůně poklidně čeká na své zrození (4).

Plastové těhotenství jako vizitka současnosti

Naznačují to alespoň vědecké studie provedené na zvířatech (1), z jejichž závěrů vyplývá, že mikroskopické plasty pronikají do placenty a buněčných membrán, načež postupují do jater, ledvin, srdce, plic i mozku potomka (1). Tím pak mohou ohrozit jeho správný vývoj i raná stádia života, což je to nejzranitelnější období. Pravda je bohužel taková, že nevonící „dáreček“ v plence obsahuje desetkrát více mikroplastů, než výkaly dospělého jedince (2). Průměrný člověk pak zpravidla zkonzumuje každý týden asi pět gramů plastových částic, což jen tak pro představu velikostně i váhově odpovídá platební kartě (3). Ačkoli vědci připouští, že se nemůžeme vrátit do doby kamenné, měli bychom se podle nich stát chytřejší společností a přijmout udržitelné koncepty, abychom se zdravotním krizím vyhnuli. Myslíte si to také?

Zdroje: (1) www.researchgate.net/publication/368521005_Ingested_Polystyrene_Nanospheres_Translocate_to_Placenta_and_Fetal_Tissues_in_Pregnant_Rats_Potential_Health_Implications, (2) www.pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.estlett.1c00559, (3) www.pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.estlett.1c00559, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7068600/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat