Starší matky jsou lepší matky

Už vám bylo 30 let, a přesto si nedokážete představit, že se stanete rodičem? Hlavně klid, není kam spěchat! Podle vědců jsou zralejší matky po všech stránkách klidnější a uvolněnější!

Americký vědec John Mirowsky tvrdí, že nejvhodnější věk pro první mateřství je 34 let. Podle něj se prý rozhodně vyplatí si na založení rodiny počkat, neboť třicátnice jsou oproti dvacátnicím vyzrálejší, emočně i ekonomicky stabilnější. A dánská studie, za kterou stojí Aarhuská univerzita, jeho slova potvrzuje!

Šťastnější a trpělivější? S věkem!

Tamní vědci analyzovali průzkumy provedené u 4 741 dánských matek, když jejich dětem bylo 7, 11 a 15 let. Čím byly matky starší, tím méně se potýkaly s emocionálními problémy a „nevhodným“ chováním svých dětí ve věku 7 a 11 let. Starší ženy dokázaly své potomky citlivěji usměrnit a ukázat jim hranice toho, co se sluší a patří. Celkově měly lepší postoje k tomu stát se rodiči.

Pozitivní prostředí – pro všechny

Autor studie Dion Sommer to okomentoval tak, že lidé se s věkem stávají mentálně flexibilnějšími, jsou tolerantnější k ostatním lidem a sami lépe emocionálně prospívají, přičemž tento styl rodičovství přispívá k pozitivnímu psychosociálnímu prostředí, které ovlivňuje výchovu dětí.

Společnost stále neví, co si o tom myslet

Dánská studie také zjistila, že starší maminky byly během těhotenství a po něm šťastnější a zároveň hlásily stabilnější vztahy. Je také třeba poznamenat, že založit rodinu ve věku, jež se tradičně nepovažuje za „ideální“ pro plození dětí, je stále snazší, a to díky možnostem, jako je zmrazení vajíček a embryí.

Přesto ženy, které se rozhodnou mít děti později, čelí mnoha soudům, což jistě znají i slavné „zralé matky“, k nimž patří třeba prezidentka nadačního fondu Kapka naděje Vendula Pizingerová (51). Ta otěhotněla ve 48 letech a nyní se raduje ze svého synka Josefa. Vendula se v jednom z rozhovorů svěřila s tím, rodit po čtyřicítce není zas až tak špatné, tedy pouze za předpokladu, že je žena celkově zdravá a v kondici a dokáže těhotenství i porod absolvovat. Máte stejný názor?

Zdroje: (1) www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17405629.2016.1266248, www.wikipedia.org







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

30 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:47
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat