Nechte teenagery dlouho spát

Pokud vaše dospívající dítě touží prospat celý víkend, možná vás to štve. Ale protože to opravdu nedělají schválně, nechte je.

Pokud máte malé děti, říkat vám, že jednou prospí minimálně celé dopoledne, hraničí skoro s týráním. Ale věřte, že jednou to opravdu přijde – a vy zase nebudete spokojení.

Vaše dospívající dítě se vám může zdát líné, nebo dokonce apatické a možná vás jeho dlouhý spánek neskutečně vytáčí. Ale vaše dítě ve věku 13 až 18 let opravdu dokáže prospat víkend, protože to jeho tělo potřebuje.

Kolik spánku potřebují děti a teenageři?

Často se říká, že čím je člověk starší, tím méně spánku potřebuje. Zatímco miminko kolem jednoho roku spí 12–16 hodin během 24 hodin, dítěti kolem 7 let stačí 10–11 hodin spánku za 24 hodin. I děti ve věku 10 až 14 let stále potřebují 9 až 11 hodin spánku během 24 hodin. A starší děti potřebují ještě 8 až 11 hodin.

Přestože se potřeba spánku mezi 7 nebo 8letým dítětem liší od potřeby 14 nebo 15letého dítěte jen nepatrně, u starších dětí máme pocit, že spí mnohem více.

Dospívající mění své spánkové vzorce nedobrovolně

V dětském těle se toho během puberty děje hodně. Hormony létají jako na horské dráze a tělo se rychle mění. To vše už žere spoustu energie. Z hormonálních důvodů se mění i biorytmus. U pubescentních teenagerů se více uvolňuje spánkový hormon melatonin, který u dospělých vede k večerní únavě.

Dospívající také chodí spát později, než je pro ně dobré. Protože stejně musejí ráno vstávat do školy. Teenageři si proto víceméně nedobrovolně vytvářejí spánkový deficit, protože každou noc spí o jednu, dvě nebo dokonce tři hodiny méně. Důsledkem je nesoustředěnost, podrážděnost a pokles (fyzické) výkonnosti.

Co s tím tedy teenageři dělají? Je to tak, spánek dohánějí, kdykoli mohou. Někteří spí hodinu nebo dvě po škole a jiní spí až do rodinné večeře o víkendu. Někteří dospívající mohou dokonce dělat obojí. Všichni spící teenageři mají společné, že to dělají pro sebe, své duševní a fyzické zdraví a ne z toho důvodu, aby provokovali své rodiče.

Teenageři mění svůj život

Navíc se teenageři chtějí od svých rodičů distancovat. To je také zcela normální proces. Hledají si své místo. Do popředí se dostávají přátelé a škola a rodina je na ústupu. To znamená, že domácí úkoly dělají až pozdě večer nebo se učí dlouho do noci. O spánek je také mohou připravit mnohem zajímavější herní konzole nebo mobilní telefony.

Nemá cenu se rozčilovat a případně mu dávat zákazy. Nejlepší je komunikovat se svými dětmi a diskutovat o tom, jak může být jejich noční spánek (alespoň během týdne) kvalitnější. Nic jiného asi stejně fungovat nebude, protože teenageři mají svůj rozum.

Puberta je především emocionální horská dráha pro děti. Při hledání sebe sama a svého místa v životě se mohou snáze ztratit. Proto s dítětem otevřeně mluvte o jeho starostech a obavách. Možná dochází k hádkám mezi přáteli nebo ke stresu ve škole. Nevyřešené problémy mohou také děti nechtěně nechat v noci spát.

Zachovejte klid

I když se o teenagerech říká, že rádi provokují své rodiče a testují své limity, se spánkem to většinou nedělají. Proto byste na ně jako rodiče neměli být příliš přísní, pokud o víkendu spí mnohem déle, než by měli. Dokud spánek vašeho potomka nenaruší vaše rodinné plány, měli byste ho nechat spát. Většina dětí vystrčí hlavu z pokoje, když mají hlad.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2528821/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6301929/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat