Jaká matka, taká Katka...Teenageři kopírují matčino chování k přátelům

Jaká matka, taká Katka, praví jedno moudré rčení. A vychází ze skutečnosti, tedy že děti kopírují své rodiče. Minimálně v případě dospívající mládeže a chování matek k přátelům to platí. Teenageři se ke svým přátelům chovají podobně jako jejich matky. A pokud má matka problémy s kamarádkami či kamarády, často je mají i její děti.

Jde totiž o to, že matka stanovuje normy chování pro dospívající mládež. Jestliže je matka konfliktní a často vede neshody se svými kamarády, je agresivní vůči nim a chová se nevhodně, dospívající mládež nabude dojmu, že podobné chování je normální a adekvátní. Začnou se tak chovat ke svým přátelům a většinou zažívají stejné negativní konsekvence.

„Matky projevující vysokou míru konfliktního chování s přáteli mohou vysílat signál svým dětem, že takové chování je přijatelné nebo dokonce normou v přátelských vztazích… adolescenti si zvnitřňují reakce svých matek vůči dospělým přátelům, což může vést u nich samotných k úzkostem a depresím,“ tvrdí autor studie doktor Gary Glick, jenž na výzkumu spolupracoval s profesorkou Amandou Rose z University of Missouri.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat