Mozek dívek dospívá v deseti, mozek chlapců až ve dvaceti

Dívky dospívají skutečně mnohem dříve než chlapci, jejich mozek je strukturně vyspělejší dokonce o mnoho let dříve. Tvrdí to neurologové z Newcastlu, podle nichž se mozek dívek vyvíjí nejen rychleji, ale dospělý je až o deset let dříve než mozek chlapců.

Mozek dívek může začít zrát od věku deseti let, zatímco někteří muži musejí čekat až do dvaceti než dojde ke stejným změnám v organizační struktuře,“ tvrdí neurologové z Newcastle University.

Výzkum z Newcastlu je prvním, který prokazuje, že rozdíl v maturaci mozku u obou pohlaví může být až o deset roků. Neurologický tým přitom původně studoval to, jak se uchovávají v mozku informace.

Zcela náhodou jsme odhalili takový obrovský rozdíl mezi chlapci a dívkami ve vývoji mozku,“ potvrdil šéf výzkumného týmu Marcus Kaiser.

Zatímco mozek dívek začíná dospívat od deseti let věku, ke stejnému zrání dochází mezi patnácti až dvaceti roky u chlapců.

Předchozí výzkumy prokázaly, že mozek skutečně projde výraznou reorganizací během puberty, během tohoto období dochází k větší aktivitě. Ale zcela neočekávaně jsme zjistili, že tyto změny začínají mnohem dříve u dívek než u chlapců. Ve věku mezi deseti a dvanácti roky pozorujeme hodně změn v aktivitě mozku u dívek, zatímco u chlapců to začíná mezi patnácti a dvaceti roky,“ dodal doktor Kaiser.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat