Vychvalování plachým dětem spíše škodí

Podle starých škol se mají děti neustále chválit, aby se jejich výkony zlepšovaly a ony lépe prospívaly. Nesouhlasí s tím ale skupina vědců z Británie, Nizozemska a Spojených států, podle nichž vychvalování dětem spíš škodí. Podle jejich studie komplimenty na děti s nízkým sebevědomím působí zhoubně, protože se tyto pak cítí pod tlakem, že musejí za každou cenu předvést dobrý výkon. Následkem toho se začnou úkolům vyhýbat a přestanou být v životě úspěšné.

Rodiče plachých dětí své ratolesti chválí ještě více než rodiče těch dětí, které mají dobré sebevědomí. Paradoxně děti s dobrým sebevědomím chválení zvládají dobře, těm plachým ale naopak škodí,“ tvrdí autoři studie.

Při pokusech s několika stovkami dětí ve věku osm až dvanáct let vyšlo najevo, že plaché děti se vyhýbají náročným úkolům, když jsou předtím příliš chváleny. V jednom pokusu po namalování obrázku bylo dětem řečeno, že v příštím úkolu mají na výběr ze dvou variant – snadné a těžké. Sebevědomé děti, které byly chváleny, volily těžší variantu. Ale plaché děti, které byly hodně chváleny, si raději vybraly snadnou variantu, aby uspěly za každou cenu a nezklamaly.

Když řeknete dítěti s nízkým sebevědomím, že se mu dařilo naposledy výjimečně dobře, může nabrat dojem, že musí vždy předvést výjimečně dobrý výkon. A protože se takové dítě silně obává, že nesplní velká očekávání a vysoké standardy, rozhodne se nepodstupovat žádné těžké a riskantní úkoly,“ vysvětluje Eddie Brummelman z Univerzity v Utrechtu.

Pochvala je podle nizozemských psychologů při výchově a vzdělávání dětí na místě. Ale musí mít správnou míru. A pokud má rodič plaché dítě, rozhodně by ho neměl chválit přehnaně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat