Jsou prázdniny rizikové na experimentování dětí s drogou?

06.08.2010 | Děti a rodina

Která část roku je pro dítě z hlediska kontaktu s drogou rizikovější: školní rok, kdy má jasně dané povinnosti, nebo prázdniny? Jednoznačně se odpovědět nedá. Přesto je drogová závislost nebezpečím, na které rodiče během léta v souvislosti se svými dětmi nejednou pomyslí.

Kouzelné slovo "prázdniny"

Většina dětí se na léto jednoznačně těší. Slovo „prázdniny“ zkrátka navozuje pozitivní asociace: odpočinek, klid, zábavu, pauzu od každodenních školních povinností. U rodičů by už odpovědi nemusely být tak jednoznačné. Ne že by je dětem nepřáli - nakonec každý chodil také do školy - ale každoročně před prázdninami jim přibývá starost, jak budou jejich děti trávit volný čas a zda se jim něco nestane.

Umět trávit čas

Jedním z faktorů, jež mohou náchylné jedince ohrožovat, jsou experimenty s návykovými látkami a případným vznikem závislosti, je dlouhá chvíle a nečinnost. Lidé, kteří jsou zvyklí čas trávit aktivně, mají nižší riziko začít experimentovat s drogami. Platí to také pro alkohol a cigarety.

Stejně tak záleží i na společnosti, v níž se dítě pohybuje. Z kombinace nečinnosti, nevhodné společnosti a nešťastných osobnostních předpokladů, můžou vzniknout velké problémy.

I volný čas je dobré si umět plánovat

I prázdniny strávené doma se dají prožít kvalitně a zajímavě. Pro děti je dobré stanovit si dopředu nad kalendářem rámcový plán, jak naložit s volným časem, a seznámit s ním rodiče. Lepší je začít povinnostmi a vlastními přáními.

Volná chvíle o prázdninách je také velmi vhodný čas pro rekapitulaci dlouhodobých předsevzetí a zároveň i ideální způsob, jak změnit to, co se nedaří.

Například získat jazykovou zkoušku, začít pracovat na postavě, vydělat si peníze na brigádě, navštívit příbuzné, oslavit jubileum, přečíst povinnou četbu, udělat si čas na to, nač se ho přes rok nedostává.

Samozřejmostí by měla být také atmosféra důvěry mezi dětmi a rodiči a velkou roli hraje také dobrý příklad v rodině.

Zdroj: www.substitucni-lecba.cz






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat