5 mýtů o kojení, kterým věří nastávající maminky

Kojení. Ačkoli se jedná o přirozenou součást života většiny matek, i tak v nás paradoxně vzbuzuje spoustu obav. Není proto divu, že se o kojené šíří spousta polopravd a mýtů. Nevěřte jim!

Mýtus č. 1: Pokud dítě nekojím, jsem špatná matka

Pravda: Hloupost. Kojení prostě není pro každou ženu.

Ano, pro novorozeně je mateřské mléko nejlepší stravou, o tom není pochyb. Ale to neznamená, že pokud z nějakého důvodu kojit nemůžete, musíte mít kvůli tomu černé svědomí! Dnes na trhu seženete umělou dětskou výživu, která dokáže pokrýt nutriční nároky miminka. Věřte, že i z nekojených dětí rostou zdraví, chytří a úspěšní lidé!

Mýtus č. 2: Při kojení si můžu dopřát i trošku alkoholu

Pravda: Upřímně, kojení a alkohol by se prostě míchat neměly.

Alkohol se do mléka dostává úplně stejně jako do našeho krevního oběhu, a tak kojíte-li potom, co jsme takový nápoj požila, věřte, že dodáte alkohol i dítěti. A tím můžete velmi výrazně poškodit jeho vývoj! Mnohé matky to řeší tak, že před skleničkou „něčeho ostřejšího“ mléko odstříknou do lahvičky a tím pak dítě nakrmí. Vylít je pak nutné i mléko, jež se vám utvoří po konzumaci alkoholu. Jenže je velmi těžké odhadnout, kdy už je mléko „čisté“ a kdy ještě obsahuje byť stopové množství alkoholu. Zkrátka a dobře – i bez alkoholu tohle životní období přežijete!

Mýtus č. 3: Kuřačky by neměly kojit

Pravda: Studie ukazují, že je lepší mléko od kuřačky než vůbec žádné.

Nikotin a další látky z cigaret dokáží naše tělo „zaneřádit“ na dlouhou dobu. Naštěstí přibývá žen, které v těhotenství ani během kojení nekouří. I tak se ale rozmáhá mýtus, že oněch 9 měsíců je příliš krátká doba na to, aby se tělo očistilo a žena mohla bez obav kojit. Ve skutečnosti se nemusíte bát. Dokonce i když občas ujedete a zapálíte si (opravdu výjimečně), můžete dítě nakrmit svým mlékem. Jen počítejte s tím, že se změní chuť mléka, případně bude mít miminko potíže s usínáním...

Mýtus č. 4: Kojení bolí

Pravda: Kojení může být (hlavně zpočátku) trochu nepříjemné, ale pokud vysloveně bolí, může být něco špatně.

Kojení by přímo bolet nemělo. Tak jako u jiných příležitostí, kdy nám naše tělo prostřednictvím bolesti říká, že je něco špatně, i u kojení může bolest signalizovat zdravotní problém – například infekci v bradavce. Proto byste se vždy měla obrátit na svého lékaře.

Mýtus č. 5: Mému partnerovi už moje vnady nebudou připadat tak sexy, když je proměním na prostředky ke krmení dítěte

Pravda: Statistiky Googlu ukazují, že je tomu přesně naopak!

Ačkoli vaše ňadra získají po narození dítěte úplně jiný smysl, než (i pro vašeho partnera) dosud měla, v žádném případě to neznamená, že by přestala být pro muže přitažlivá! Už jen samotný fakt, že heslo „můj manžel chce nakojit“ je podle Google mnohem vyhledávanější než hesla „můj manžel se chce rozvést“ nebo „můj manžel chce další dítě“ dohromady! A o popularitě fotek kojících maminek ani nemluvě! Muži jsou zkrátka kojením fascinování, a i když my v něm nevidíme nic moc sexuálního, oni ano.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat