Parfém používáme stovky let úplně špatně. Patří na pupík

Člověk chystající se do práce či večer do společnosti automaticky před odchodem sáhne po flakonu oblíbené vůně a několika stisky si jej aplikuje na kůži krku, hrudi či zápěstí. V minulosti si ho lidé stříkali také na oděv, paruky či občas do rozkroku. A všichni dělali chybu. Podle vědců totiž patří parfém tam, kudy přicházela výživa od matky v děloze. Na pupík.

„Každé místo na těle, které se výrazně prohřívá, podpoří vylučování parfému. A váš pupík to umí dokonale,“ radí Steven Claisse ze společnosti Takasago.

Správě se parfém také aplikuje na zápěstí a strany krku, tedy tam, kde pulsují tepny. Jenže pupík má jednu výhodu – díky prohlubni a záhybům kůže, v nichž se parfém dobře usadí, se vůně neotírá a nevyprchá rychle jako právě na zápěstí či krku.

„Vezmu si kapičky parfému na prst a natřu do podpaží a na pupík,“ přiznala před časem v rozhovoru pro magazín Into The Gloss herečka Liv Tyler.

Britská expertka na parfémy Ruth Mastenbroeková souhlasí a dodává, že dobrými místy pro aplikaci jsou také důlky loktů a podkolení jamky.

Jaký vybrat?

Teď už sice víte, kam parfém aplikovat, ale jak vybrat ten pravý? Poradíme vám!

Neřiďte se pouze složením vůně

Každý parfém se skládá ze stovek ingrediencí a ty společně určují jeho konečnou vůni. Takže přestože nejste například fanoušky bergamotu nebo růže, nezavrhujte parfém jen proto, že tuto složku obsahuje – možná vám v kombinaci s ostatními bude najednou vonět úžasně.

Očichejte parfém na sobě

Pokud vám voní parfém, který používá například vaše kolegyně, neznamená to, že se vám bude 100% líbit i na vás samotných. Konečný dojem z parfému na druhém člověku totiž formuje i to, zda například používá výrazně vonící sprchový gel nebo tělové mléko, zda oblečení pere v aviváži apod. Zkrátka to, co cítíte, nemusí být pouze samotný parfém, i když je jistě dominantní. Proto se vyplatí nejprve vybranou vůni otestovat na svém těle.

Pozor na papírky

Pokud zkoušíte v obchodě parfém pomocí testovacích papírků, měli byste dodržet několik pravidel. Nikdy nečichejte k papírovému testeru okamžitě, nechte parfém zcela uschnout a teprve poté jej vyzkoušejte. Ideální je rovněž vrátit se k „papírovému testu třeba o hodinu později, až se vůně opravdu rozvine. Dobrým tipem je schovat jej například do kabelky – když ji po nějaké době otevřete, měli byste cítit, jak se z ní vůně jemně line.

Nepřeceňte své smysly

Pokud svůj nos v obchodě zavalíte bezpočtem po sobě jdoucích zkoušených vůní, budou vám po chvíli všechny připadat prakticky stejné. Váš čich prostě „nebude stíhat“ a otupí. Mezi jednotlivým očicháváním se proto běžte na chvíli nadechnout čerstvého vzduchu, případně přivoňte například ke svému tričku, abyste daly svým čichovým receptorům na chvíli odpočinout. I tak ale nepočítejte s tím, že byste zvládli posoudit například 10 různých vůní.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat