Kyselina mléčná probudí spící vlasové buňky a vyléčí plešatost

Kalifornští vědci našli novou metodu léčby alopecie – ztráty vlasů. Na trhu už několik let sice existuje hormonální lék finasterid a kvůli plešatění ho užívá také Donald Trump, nicméně má řadu negativních vedlejších účinků a mezi nimi i poruchu erekce. Ovšem lék kalifornského týmu není hormonální a účinkuje produkcí kyseliny mléčné – tělu vlastní látce – ve spících vlasových cibulkách.

Ve svalech bolí, ve vlasech prospívá

Kyselinu mléčnou důvěrně znají všichni, koho někdy při sportu palčivě bolely svaly. Prodělali v tu chvíli anaerobní reakci, kdy tělo dechem nestačilo dodávat svalům dostatek kyslíku, takže svaly pracovaly na tzv. kyslíkový dluh a vznikala v nich bolest produkující kyselina mléčná. Ta ale působí pozitivně na kmenové buňky spících folikulů, které znova začnou produkovat vlas.

„Před naším výzkumem nikdo netušil, že zvyšování či snižování hladiny laktátu ve vlasových folikulech ovlivňuje jejich kmenové buňky. Když jsme dokázali změnit produkci kyseliny mléčné v cibulkách pokožky myší, začaly jim znova růst chloupky. To nás přivedlo na myšlenku, že určité léky zvyšující produkci kyseliny mléčné ve folikulech vlasové pokožky můžou zvrátit plešatění a obnovit růst vlasů,“ věří profesor molekulární biologie William Lowry z University of California v Los Angeles.

Naděje do budoucna

Vlasové folikuly používají jako palivo glukózu podobně jako jiné buňky pokožky. Buď ji mění na pyruvát, který vstupuje do mitochondrií a je spotřebován jako energie, nebo se pyruvát mimo mitochondrie mění na laktát, který ovlivňuje kmenové buňky folikulu a podporuje růst vlasů. A profesor Lowry to se svým týmem prokázal u geneticky modifikovaných myší.

Skupině lysých hlodavců, která netvořila kyselinu mléčnou ve folikulech vůbec, aplikovali na kůži experimentální léky RCGD423 a UK5099, které sice působí jinými způsoby, dokážou ale oba zvýšit produkci kyseliny mléčné v cibulkách. A u všech myší došlo po aplikaci léků k obnově růstu chlupů.

Výzkum je teprve v počátcích a k prvnímu předepsání takového léku u člověka ještě vede dlouhá cesta klinických výzkumů a testování bezpečnosti či vedlejších účinků.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat