Podzim je nepřítel vašich vlasů. Jak o bohatou hřívu nepřijít

12.10.2017 | Krása a móda

S nástupem podzimu se pojí spousta krásných věcí, které si naplno užíváme – pestrobarevné listí, procházky v přírodě, pouštění draků a sbírání kaštanů, večery při svíčkách u čaje s oblíbenou knihou… Je to ale také doba, kdy mnoho žen při česání a mytí pozoruje nadměrné padání vlasů.

Zatímco léto bylo pro naši korunu krásy zátěžovým testem, s podzimem přichází uvolnění – tak jako opadává listí na stromech, i my pociťujeme úbytek vlasů. Zjišťovali jsme, co naší kštici pomůže.

Podzim je vůbec, co se týče vlasů a účesu, neoblíbeným ročním obdobím. Venku je lezavá zima a vítr ostře fičí, takže pořádný styling a fixace jsou téměř nemožné. Kromě toho si mnoho žen začne zejména v říjnu a listopadu všímat výrazného vypadávání vlasů. Vzhledem k tomu, že se objevuje v určité části roku a netrvá zpravidla déle než pár týdnů, můžeme mluvit o tzv. sezonním výpadu.

Vědci prokázali, že na podzim opravdu ztrácíme více vlasů než v jiném ročním období. Potvrzuje to studie publikovaná v odborném časopise Dermatology, kdy vědci zkoumali 823 žen po dobu více než šesti let.

Může za to příroda

Odpověď na tuto otázku je nejlepší hledat v přírodě. Lidé mají tendenci ztratit mezi 50 a 100 vlasy denně jako přímý výsledek fází růstu vlasů. Průměrně má každý vlas životnost 2 až 6 let, nicméně asi 10 % vlasů může být v klidové fázi, známé jako telogenní. Po jejím uplynutí vlas přechází do výpadkové fáze a opouští vlasovou cibulku.

Výzkumy naznačují, že u žen telogenní fáze nastává častěji během července, přičemž vlasy vypadnou přibližně o 100 dní později. Sezonní vypadávání vlasů je běžné mezi všemi savci, včetně člověka.

Analogii můžeme najít také v rostlinné říši. V létě a na jaře sluneční paprsky zvyšují sekreci hormonů, které regulují růst vlasů. Je možné to přirovnat ke klasickému vegetačnímu období, tedy ke zrychlenému růstu rostlin v průběhu měsíců, kdy je teplé počasí. K větším ztrátám zeleně, ale i vlasů dochází na podzim, kdy se pro ně uzavírá přirozený životní cyklus.

Vsaďte na péči

V období zvýšeného vypadávání vlasů je vhodné pokožku hlavy šetrně čistit a posílit růst nových vlasů. Je důležité, aby vlasy měly pro růst vhodné podmínky – pokožka hlavy musí být čistá, prokrvená, hydratovaná a dobře vstřebávat živiny. Během sezonního vypadávání je třeba dopřát vlasům zvláštní péči. Ty, které se chystají vypadnout, jsou v podstatě mrtvé a není možné je zachránit. Rozumnější je zaměřit se na výživu zevnitř, která pomáhá stimulovat růst a obnovu vlasové pokrývky. Neméně důležitá je také péče zvenčí. Vlasová expertka Renáta Gaucká doporučuje používat jen speciální šetrné přípravky, které vlasy chrání a hydratují.

Pozor na jídelníček

V podzimním období při nadměrném vypadávání vlasů je vhodné zvýšit příjem přirozených vitaminů ze stravy, vápníku a bílkovin. Strava by proto měla být bohatá na ryby, mléko, mléčné produkty a maso. Vitamin A, vitamin E a vitamin D3 jsou obzvláště důležité, stejně jako selen, lutein, koenzym Q10, zinek, měď a železo.

Vynechat byste naopak měli nasycené tuky a naopak konzumovat jídla bohatá na tuky nenasycené. Pro jistotu zajděte i k lékaři, který provede krevní rozbor. Na základě výsledků zjistíte, jestli se nejedná o nedostatek některého ze základních prvků. Nezapomínejte pít také hodně čisté vody.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat