Je nejvyšší čas si koupit trendy sluneční brýle

23.04.2010 | Krása a móda

Jaro je v plném proudu, letní parna na dohled, pomalu se tedy poohlédněte po nejtrendovějších modelech slunečních brýlí. Ty oceníte již nyní, v prvních sluncem prohřátých dnech roku. Poradíme vám, jak si vybrat brýle, aby vám slušely, ale také chránily oči.

Myslete hlavně na ochranu očí

Přestože patří k nejzákladnějším jarním a letním módním doplňkům, měly by sluneční brýle především chránit oči proti nebezpečným a škodlivým složkám slunečního záření. Jejich nákup byste tedy rozhodně neměly odbýt nejlacinějšími modely. Podstatným prvkem kvalitních brýlí je totiž deklarovaný ochranný faktor. Na ten se zaměřte vždy, když brýle vybíráte a máte-li jen sebemenší pochybnosti o spolehlivosti modelu, který se vám zalíbil, radši jděte o dům dál. Jistou zárukou může být nákup ve specializovaných prodejnách s prověřenými značkami nebo u očního optika.

Vyberte si faktor podle toho, kde je budete používat

Sluneční brýle, tedy jejich ochranné filtry, můžeme zjednodušeně rozdělit do čtyř kategorií podle stupně ochrany proti škodlivým UVA a UVB paprskům. Filtry označují i jednotlivé světelné podmínky, pro něž jsou dané modely vhodné. Modely označené čísly 0 a 1 mají stupeň nejnižší ochrany, dají se tedy nazvat spíše holými módními doplňky. Jejich ochrana je funkční jen při velice slabém slunečním záření, spíše ale zrak ochrání proti prachovým částicím či větru. Brýle z kategorie 2 jsou vhodné pro běžné nošení a středně silné záření, vyskytující se v našich zeměpisných šířkách. Vyrážíte-li k moři nebo na vysokohorskou túru, tedy na místa s vysokou intenzitou záření, poohlédněte se po modelech s označením 3 a 4, které oplývají nejsilnějším stupněm ochrany. V těch se ale raději vyhněte řízení auta, jsou totiž díky svému zabarvení pro tento účel takřka nepoužitelné. Pokud si ochrannou funkcí a správnou hodnotou kategorie svých brýlí nejste jisti, můžete si je nechat přeměřit v odborných prodejnách optiky, které je většinou nabízejí zdarma a na počkání.

Brýle si musíte vyzkoušet

A podle čeho zvolit nejlepší módní model letošní sezony? Bez ohledu na okouzlující a neodolatelné nejnovější trendy, prvním kritériem musí být především tvar vašeho obličeje. Správně vybrané brýle by měly takřka kopírovat tvar vašeho obočí. Neměly by být ani příliš velké či malé, obojí totiž působí takřka komicky. Také by měly dokonale dolehnout ke kořeni nosu, pokud odstávají, nemilosrdně se jim vyhněte. Nikdy ale nevybírejte bez pečlivého vyzkoušení, brýle totiž vaší tváři musí doslova sedět. Nepohodlné či špatně padnoucí modely vás budou obtěžovat a neustálým upravováním jejich polohy ztratíte valnou část dne.

Rozhodně je z čeho vybírat

Nynější módní trendy velí návrat k oblinám. Loni protežované, ostře řezané hrany získávají měkčí siluetu, a obličeji tak dodávají něžnější výraz. Stejně jako před rokem, i nyní mnoho kolekcí ovládla inspirace kultovním modelem značky Ray Ban, proslulými brýlemi Wayferers, jejichž notoricky známé tvary se objevují v kolekcích mnoha renomovaných značek. Letos září pestrými barvami, nebo naopak, tlumenými pastely. Stejně nesmrtelné jsou brýle zvané pilotky. Milují je snad všechny světové celebrity a módní odborníci, měly by tak být doslova základní výbavou každé milovnice trendů. Jejich tradiční, kovově lesklé obroučky doplňují kouřová, zrcadlová či dokonale černá skla.

Nevyhneme se ani retro vlivům. Do popředí se opět derou 70. léta minulého století a s nimi nápadně veliké obroučky s rovnou horní hranou a mírně zaoblenými spodními partiemi. Přesně takové určitě v té době vlastnili i vaši rodiče. Většinou jsou z plastu, skvěle je tak doladíte s dalšími doplňky podle aktuálního módního diktátu.

Pokud si z právě nastupujících trendy modelů nedovedete vybrat takový, který by vám dokonale padl, nezoufejte. Existuje celá řada univerzálních a nadčasových kousků, kterými zabodujete vždy, věnujte jen potřebný čas jejich pečlivému výběru.

Adresář:

Topshop, OC Palldium, nám. Republiky 1, Praha 1
New Yorker, OC Nový Smíchov, Plzeňská 8, Praha 5
Miss Sixty, Slovanský dům, Na Příkopě 22, Praha 1
Von Zipper, Billabong, OC Nový Smíchov, Plzeňská 8, Praha 5
Ray Ban, Carrera, Eiffel Optic, Celetná 8, Praha 1
Yves Saint Laurent, Concept store Simple, Pařížská 20, Praha 1
Fendi, Pařížská 13, Praha 1
Louis Vuitton, Pařížská 16, Praha 1
Roxy, OC Nový Smíchov, Plzeňská 8, Praha 5

 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat