Nekoupejte se více než jednou týdně. Proč je sprcha lepší než vana

30.04.2018 | Krása a móda

O tom, zda si pořídit do nové koupelny vanu nebo sprchu, se dočtete na každém rohu. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, jak koupání nebo sprchování působí na naše tělo? Někteří lidé se pouze sprchují, druzí proleží dlouhé hodiny v domácí lázni. Co je ale správně? Údajně bychom si koupel ve vaně neměli dopřávat více, než jednou týdně.

Suchá kůže

Taková koupel při svíčkách s dobrou knížkou je vynikající relax. Nic se ale nemá přehánět. Dlouhé máčení těla ve vodě neprospívá vaší kůži, obzvlášť když si do koupele přidáme levné soli nebo pěnu. Mycí gely kůži vysušují a v horké vodě ztrácí pokožka svoji elasticitu. Sprchování z vás dokonale spláchne veškeré nečistoty (a to ocení zejména vaše vlasy), na rozdíl od vany, kde se celou dobu máčíte ve všem, co z vás voda smyla.

Povadlé tělo

Horká voda není vhodná ani pro naše svaly. Po fyzické zátěži pomůže teplá voda svaly příjemně uvolnit, ale když se budeme koupat každý den, přispíváme tím k přílišnému uvolnění svalstva a zejména ženy pak mohou pozorovat pokles prsou. Sprcha naopak stimuluje celé vaše tělo a střídáním teplot pomůžete nejen zachovat si pružnou pokožku, ale také postupným otužováním výrazně podpořit svoji imunitu.

Gynekologické potíže

Častá koupel se nedoporučuje hlavně ženám, kterým dlouhý a častý pobyt ve vodě může způsobovat nepříjemné gynekologické potíže. Voda vyplavuje z pochvy „hodné“ bakterie, které se starají o zdravé prostředí. Jejich vypuzením si můžeme přivodit mnoho nepříjemných problémů, jakým jsou například kvasinkové infekce. To se vám ve sprše stát nemůže. Nehrozí ani vyplavení žádoucích bakterií, ani že se z vody dostanou dovnitř ty nežádoucí.

Křečové žíly a metličky

Pobyt v horké vodě nesvědčí ani lidem, trpícím křečovými žilami. Cévy a žíly se vlivem tepla rozšiřují, mohou se na nich tvořit malé prasklinky a postupně se problém zhoršuje. Lidem, kteří na křečové žíly trpí, se doporučuje střídání teplot. Proto je v tomto případě sprcha vhodnější.

I vana má své plusy

Aby to nebylo jen o těle, sprchování výrazně šetří naši peněženku. Samozřejmě, pokud se nesprchujete hodinu v kuse, dvakrát denně. Ale abychom vanám jenom nekřivdili, i ony mají své výhody. Lépe se udržují, nemají tolik záhybů jako sprchové kouty, ve kterých se drží špína a plíseň. Můžete v ní spát, číst si, prožívat romantické chvilky, umýt tři děti najednou, špinavé holinky nebo dvanáctidílnou sadu hrnců po rodinné oslavě.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat