Podzimní sklizeň pro vaši krásu (2. díl): Masky na pleť i vlasy

Přinášíme vám druhou várku oblíbených receptů na domácí kosmetiku z darů podzimní zahrady. Naučíme vás, jak nejlépe využít jablka, švestky, dýni nebo cibuli pro vaši krásu.

Čtěte také: Zúročte podzimní sklizeň pro svou krásu (1. díl)

Jablka

Také o jablkách a jejich pozitivních účincích na naše zdraví jsme již mnohokrát psali. Rozhodně proto nepřekvapí, že do seznamu jejich předností můžeme zařadit i zkrašlovací účinky.

Revitalizující masku připravíte úplně stejně jako tonizující hruškovou masku, jen místo hrušky rozmixujete (případně nastrouháte) jablko.

Jablečná maska proti vráskám

Jablko i se slupkou rozpulte a vložte do hrnku s mlékem, jež s jablkem několik minut povaříte. Poté jablko oloupejte a dužninu rozmačkejte vidličkou. Pokud by se vám zdála směs moc hustá, přilijte kapku mléka. Naneste ji na obličej a krk a nechte 20 minut působit (opět si můžete vypomoci plátýnkem).

Švestky

Také švestky patří k podzimnímu ovoci, jež bychom ze svého jídelníčku rozhodně neměli vynechávat. Kromě spousty vitaminů jsou bohaté i na fosfor, draslík, železo nebo hořčík. Blahodárný účinek pak mají na naše trávení. V péči o pleť vyniknou jejich čisticí schopnosti.

Čisticí švestková maska pro normální a mastnou pleť

Vezměte 3 až 5 švestek a rozmixujte je na hladkou kašičku. Poté k nim vsypte 2 polévkové lžíce mandlového prášku a přidejte trochu odvaru z yzopu, případně růžové vody (dá se koupit v obchodech s bio kosmetikou) tak, aby vznikla hladká, ale ne tekutá hmota. Směs poté naneste na obličej a nechte působit 20 minut. Poté opláchněte vlažnou vodou.

Cibule

Cibule je, snad pro své pronikavé aroma, neprávem lehce přehlížená plodina. Přitom chrání proti celé řadě závažných chorob, posiluje imunitu a ukazuje se, že pomáhá i v boji s celulitidou. Obsahuje celou škálu vitaminů (mimo jiné, spektrum vitaminů skupiny B, dále pak C a E), minerálů a antioxidantů.

Voda pro měděné odlesky ve vlasech

Tento odvar se hodí samozřejmě pro vlasy hnědé. Budete k němu potřebovat 4 hrsti cibulových slupek a litr studené vody, do níž slupky vhodíte. Směs přivedete k varu a povaříte asi 5 minut, Poté hrnec odstavte z plotny a nechte tekutinu vychladnout. Přeceďte slupky a nálevem si spláchněte vlasy po umytí. Pravidelně opakujte, vlasy se budou krásně lesknout.

Dýně

Z hlediska zdraví jsou cenná především dýňová semínka – jsou bohatá na minerály (hořčík, měď, fosfor, zinek), vitaminy (D, E), ale také na nenasycené mastné kyseliny.

Zjemňující maska pro suchou pleť

V mixéru smíchejte 5 polévkových lžic oloupaných dýňových semínek a lžíci oleje z dýňových semínek (pokud jej neseženete, použijte olivový). Dobře rozmixujte, až vznikne hladká, nazelenalá kaše, již pak naneste na obličej a krk. Pokud je směs příliš tekutá, překryjte ji plátýnkem. Nechte 20 minut působit a poté opatrně smyjte žínkou.
TIP Bety: Potřebujete poradit s péčí o vlasy nebo o pleť? Nevíte si rady s líčením? Váš účes by chtěl změnu? Zeptejte se zdarma našich kosmetiček a kadeřnic ze salonu Carpe Diem!

Chcete vědět víc?

Pokud patříte mezi vyznavače a milovníky osvědčených a nechemických kosmetických prostředků, nebo raději než do lékárničky sáhnete při lehkých zdravotních obtížích do svého bylináře, pak je pro vás určena kniha autorky Pierette Nardo s názvem Bylinky našich babiček, již vydalo nakladatelství Computer Press a z které jsou i výše uvedené „recepty“ na nejrůznější pleťové masky.

Nezapomíná ani na tipy pro využití bylinek v kuchyni (věděli jste, že z brambor se dá udělt skvělá marmeláda?) nebo při jejich pěstování. Navíc v knize najdete i rady, jak s pomocí bylin zabránit nejrůznějším škůdcům zničit vaši zahradu (rozloučit se tak příští rok můžete například se mšicemi, slimáky či plísněmi).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat