Selfie fotky zvětšují nos o třetinu oproti skutečnosti

Čočky kamery chytrých telefonů jsou sice dnes už tak kvalitní, že se vyrovnají drahým digitálním fotoaparátům, ale při focení blízkých předmětů stále objekty značně deformují. Lidé svými telefony fotí především sami sebe. Tzv. selfie fotky neboli autoportréty však nevypovídají o skutečné vizáži. Podle vědců z New Jersey totiž kupříkladu zvětšují nos až o třicet procent. A mnoho lidí kvůli tomu motivují k návštěvě plastické či estetické chirurgie.

Při focení ze vzdálenosti kolem třiceti centimetrů od čočky telefonu je na výsledném obrázku nos člověka o třicet procent větší ve srovnání se skutečností.

Plastičtí chirurgové přitom přiznávají, že téměř polovina klientů, která žádá operaci nosu, se pro změnu rozhodla kvůli fotkám na sociálních sítích.

„Lidé by měli vědět, že selfie fotky mění vizáž obličeje. Všiml jsem si, že spousta našich pacientů přichází a ukazuje mi selfie fotku, s níž není spokojená. A já jim vždy říkám, že ty fotky ale neodrážejí skutečnou podobu,“ svěřil autor výzkumu doktor Boris Paskhover z Rutgers University v New Jersey v rozhovoru pro deník The Mail.

Riziko hlavně u dospívajících dětí

Selfie fotky nejsou obecně mezi lékaři oblíbené. Mohou totiž značně zkreslovat představy o vlastním těle a snižovat sebevědomí. Týká se to nejen nás dospělých, ale také dětí, především teenagerů. Puberta je období velmi náročné pro psychiku dospívajícího. Ten má většinou značný problém pochopit, kým je, a přijmout se či mít se rád takový, jaký je. Srovnávání s vrstevníky působí značný psychologický stres, který je dnes umocněn sociálními sítěmi a kulturou selfie neboli autoportrétů. Vyhnout se totiž neustálé masáži dokonalých snímků některých vrstevníků je nemožné.

A selfie podle psychologů z Birminghamu představují větší problém než šikana.

„Mladí lidé tvrdí, že selfie snímky vytvářené vrstevníky stejného věku můžou představovat příliš silný vrstevnický tlak,“ uvádějí autoři z University of Birmingham.

Podle jejich průzkumů se dospívající neustále srovnávají a většina si vytváří negativní postoj k vlastnímu tělu, protože většina módní trendy nesplňuje. Tím dnešním je takzvaně štíhle plná (slim thick), kdy má dívka velmi útlý pas, ale poměrně objemné boky a pozadí.

„Jedním z problémů v této studii jsou právě slefie snímky, protože jejich autory jsou jiní mladí lidé, což zvyšuje tlak vrstevníků, který zažívaly i generace předchozí. Lidé si myslí, že nejvíce na mladé působí fotky slavných, ale větší vliv na vnímání vlastního těla mají snímky vrstevníků,“ tvrdí doktorka Victoria Goodyear.

Pomoci zřejmě může výchova a vhodná diskuze s dospělými, zvláště rodiči. „Ne všechny děti totiž tomu podle našich výzkumů podléhají,“ dodává Goodyear s tím, že ačkoli je šikana také velmi zhoubná a je třeba s ní bojovat, vrstevnický tlak prostřednictvím selfie snímků představuje větší problém.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat