Opravdu mohou vlasy šedivět kvůli stresu?

Hodně vědců si pohrává s teorií, že šedé vlasy, kterých se lidé tak obávají, se mohou objevit dřív, než se očekává. Zvlášť, když je život plný stresu. S prvními stříbrnými prameny vlasů se muži setkávají někdy kolem 30. roku věku, u žen je to o pět let později. Co všechno je na vině?

Šedivění vlasů je obvykle přisuzováno stárnutí, nicméně někteří jedinci se se stříbrnými vlasy mohou setkat již na střední škole. Proces šedivění začíná ve folikulech vlasů. Na lidské hlavě se nachází zhruba 100 000 těchto folikulů, z nichž každý má na svědomí několik nových vlasů.

V dolní části těchto folikulů je něco jako vlasová továrna, kde dotyčné buňky společně pracují na vytvoření vlasových pramenů. Epidermální buňky, nazývané keratinocyty, jsou zaneprázdněné jejich „produkcí“, sousední buňky, melanocyty, zase podporují tvorbu melaninu  pigmentu, který vlasům dodává barvu.

Bílá versus stříbrná

Melanin je dodáván ve dvou obecných odstínech: eumelanin, který je černý nebo tmavě hnědý, a fenolanin, jež je žlutý nebo červený. Tyto dva odstíny se kombinují v různých poměrech, přičemž ovlivňují barvu vlasů „případ od případu“. Vlasy, které ztrácejí většinu obsahu melaninu, jsou obecně považovány za „šedé“, zatímco kštice, která je zcela zbavená pigmentu, se označuje za „bílou“.

Z neznámých důvodů se zdá, že kmenové buňky melanocytů mají kratší život než jejich protějšky keratinocyty. Postupná ztráta kmenových buněk melanocytů vede ke ztrátě pigmentu, což vytváří vzhled šedých vlasů. A co s tím vším má společného stres?

Jsou workoholici stříbrní?

Stresové hormony (kortizol) mají vliv na aktivitu melanocytů v těle, ale mezi stresem a šedivěním nebyla zjištěna vědecky potvrzená vazba. Existuje však podezření, že šedivění vlasů může být důsledkem chronické expozice volným radikálům. Je třeba pochopit, že stres vyvolává produkci hormonů, které by mohly spustit systémový zánět proces, o kterém je známo, že zvyšuje tvorbu volných radikálů. (Volné radikály jsou nestabilní molekuly, které mají tendenci poškozovat buňky, a je docela možné, že mohou nějak ovlivnit produkci melaninu.) Než to pokoušet, radši je lepší se nestresovat vůbec!

Navíc mnoho odborníků z oblasti zdraví uvádí, že klienti, kteří žijí několik let ve stresu, proces šedivění vlasů urychlují. No a tyhle přímé důkazy jsou leckdy směrodatnější než vědecké pokusy. Stručně řečeno, vědci shromažďují informace o tom, zda stres může skutečně urychlit šedivění vlasů, ale zatím neexistují žádné konkrétní důkazy, které by ukazovaly na vztah příčiny a následku mezi jedním a druhým.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat