Tajný recept na krásu a stárnutí

V dnešní době toho víme o kyselině hyaluronové opravdu hodně. Víme, že je to tělu přirozená látka, která má gelovou konzistenci a je velmi důležitá pro život bez bolesti i mladistvý vzhled. Víme, že s přibývajícími léty její množství v těle klesá, což je vidět nejen navenek, ale projevuje se to i bolestmi. Víme však také, že jsou i jiné možnosti než krémy a injekce?

"Kyselina hyaluronová je přirozenou součástí lidského těla, hlavně buněčných stěn, a má mnoho funkcí," říká lékařka MUDr. Ivana Húšťová. "Vzniká pomocí enzymů uvnitř našich buněk a přes buněčnou membránu postupně proniká do mezibuněčného prostoru. Díky své molekulární struktuře váže vodu a získává gelovou konzistenci. Je schopná vodu absorbovat, udržet a uvolňovat podle potřeb organismu, proto je významným prvkem při správné hydrataci. Má však i ochrannou funkci, bakteriím, virům a cizorodým látkám dočasně zabraňuje proniknout do nitra buňky. Důležitou roli má i při transportu výživných látek." Znamená to, že kyselina se zkratkou HA je do velké míry zodpovědná za pružnost našeho těla zvenku i zevnitř, za svěží vzhled a bezbolestné pohyby. Podílí se však také na správném fungování imunitního systému.

Stále méně a méně

Jak roky plynou, naše tělesná schránka produkuje stále méně této úžasné kyseliny. První úbytek je znát už kolem 25. roku života! Samozřejmě, ještě to moc neregistrujeme a nepocítíme. Pleť, vlasy, nehty, klouby, všechno je svěží a plné síly. Jenže už v tomto období je tu jedno „ale“. „Životnost kyseliny hyaluronové v organismu je velmi krátká, téměř dvě třetiny této látky, kterou si tělo samo vyprodukuje, se v organismu spotřebují v průběhu jediného dne. Rychlost, jakou se kyselina hyaluronová v těle ztrácí, je velmi individuální a závisí na životním stylu, pohybové aktivitě, metabolismu a v neposlední řadě i na genetice,“ vysvětluje MUDr. Húšťová. Aby tělu chyběla co nejméně, je rozumné postarat se o pravidelný přísun kyseliny hyaluronové už v tomto věku.

Dva hlavní důvody

Důvodů, proč bychom měli dbát na to, aby měl organismus kyseliny hyaluronové stále dostatek, je několik. Ale dva z nich jsou nejvýznamnější a zároveň spolu úzce souvisí: zdraví a mladistvý vzhled. Jelikož HA je součástí maziva v kloubech a zajišťuje, aby to při pohybu co nejméně dřelo a bolelo, je důležité postarat se o její dostatek. Neboť pokud začnou bolet klouby, znamená to problémy s pohybem, a tím problémy s linií, kondicí a nejen mladistvým vzhledem, ale i pocitem, že jsme stále plní energie a života.

Naopak, pokud tělu zajistíme dostatek kyseliny hyaluronové ve vhodné formě, ideálně takové, která působí zevnitř směrem ven, mnohem déle bude vitální a mladistvý celý organismus.

Pleť po čtyřicítce

S množstvím kyseliny hyaluronové to začíná vypadat velmi povážlivě. Ti, kdo její úbytek nezačali řešit dříve, nyní možná začínají litovat. Podle některých studií se totiž kolem 40. roku života vlastní produkce kyseliny hyaluronové v těle redukuje až o 50 % a to už je opravdu vidět i cítit! Na stavu pokožky, která se uvolňuje a povoluje, na vlasech, nehtech, na stavu svalů… a také klouby začínají pobolívat!

Pokud jste si nyní představili injekce, zadržte, protože tento způsob aplikování kyseliny hyaluronové do těla není jedinou cestou. Je také cenově méně náročné, bezbolestné řešení, na které si nemusíte rezervovat termín u lékaře a pak počítat s časem na hojení ran a opětovnou aplikací za půl roku! Můžete sáhnout po čiré kyselině hyaluronové, určené k pití. Věda a výzkum pokročily, díky čemuž je dnes již dostupná i bioaktivní molekulární kyselina hyaluronová v tekuté formě. 

SOS po šedesátce

Přibližně po šedesátce tělo produkuje o 90 % méně kyseliny hyaluronové než zamlada. Ne že by organismu nechyběla, naopak, stále ji potřebuje. Nějaká ta vráska člověku v letech možná sluší, ale není důvod mít sníženou kvalitu života kvůli bolesti kloubů, pokud je jejich příčinou nedostatek tekutiny v mezikloubních prostorách.

Užívání kyseliny hyaluronové na pití jistě pomůže a kromě již zmíněných benefitů vitální lidé po šedesátce jistě ocení i to, že je tato chytrá kyselina bude nutit dodržovat pitný režim.

Co jste o kyselině hyaluronové nevěděli

  • Přibližně 55 % z celkového množství kyseliny hyaluronové v organismu se nachází v pokožce. Zbytek je ve sliznicích, chrupavce, v očích, v tekutině mezi klouby, v plicích, ledvinách, svalech a v mozku.
  • Důležitou roli má i při hojení ran a tvorbě nových buněk.
  • Nachází se i v pupeční šňůře.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat