Časté mýty o botoxu

Okolo estetické medicíny koluje spoustu mýtů a fakticky nesprávných informací. Například to, že botolutoxin dělá z lidí voskové panny, niťový lifting zanechává viditelné otoky a modřiny, kyselina hyaluronová odstraňuje mimiku… K těmto a dalším mýtům ze světa estetické medicíny se vyjadřuje MUDr. Petra Moravcová.

Plastická figurína

Nejvíce mýtu koluje kolem botoxu, kdy si často ženy i muži myslí, že přijdou o veškerou mimiku. Mnoho lidí se domnívá, že po aplikaci nehne žádným svalem v obličeji a každý v okolí zákrok hned pozná. „Botulotoxin působí tak, že vyřadí z činnosti nervové zakončení napojené na konkrétní sval, který svou pohybovou aktivitou utváří časem vrásky. Sval se následně uvolní a toto uvolnění se na kůži projeví jako vyhlazení vrásky. Důležitý je ale přístup lékaře, aby botuloxin aplikoval s mírou, a pacienti tak vypadali stále přirozeně. Navíc pro mimiku jsou důležitá ústa a spodní partie obličeje a do těchto mimických vrásek se botolutoxin neaplikuje, sem patří kyselina hyaluronová k vyplnění vrásky,“ říká Moravcová.

Botox proti pocení je toxický

V poslední době je trendem si proti pocení pomáhat nejen antiperspiranty, ale i aplikací botolutoxinu.  Zde opět kolují mýty, že tento zákrok není pro tělo bezpečný.

V případě celkového nadměrného pocení je třeba provést vyšetření na některá z možných onemocnění. Může se jednat například o onemocnění štítné žlázy, u nočního pocení je třeba vyloučit onkologické onemocnění. Pokud se však pocení vyskytuje pouze místně, jedná se obvykle o nepříjemný estetický a společenský problém, jehož odstraněním organismus nijak netrpí. Zaprvé si tělo samo dokáže poradit a v případě blokace botolutoxinem jedné oblasti, kde jsou potní žlázy čili podpaží, svede vypocování do zbylých partií těla. Tudíž žádné přirozené cesty v těle „nezamkneme“.  A za druhé se jedná o dávky botolutoxinu v množství, které není pro organismus toxické.

Pokud začnu s výplněmi, tak budu muset na doplnění stále častěji

Samozřejmě výplně nemáme navždy, efekt přetrvává od půl roku do 18 měsíců. Vždy záleží na kvalitě materiálů. S dalšími aplikacemi se ale efekt prodlužuje (především u rtů). Pokud náhodou pacient není spokojený s výsledkem, tak nemusí čekat rok, než se materiál vstřebá. Lékař může kdykoli urychlit vstřebání výplně za pomoci látky zvané hyaluronidáza, který kyselinu hyaluronovu rozkládá.

Kyselina hyaluronová ruší mimiku

Mnoho lidí si také myslí, že aplikace kyseliny hyaluronové funguje jako botox. Jedná se ale o naprosto jinou formu zákroku. Kyselina hyaluronová neruší mimiku, nepůsobí jako blokátor, ale vyplňuje ztracený objem.  „Výplňové materiály jsou přínosem především v doplnění kontur a objemů v částech obličeje, kde s věkem dochází k poklesu kůže. Jde o kruhy pod očima, propadlé tváře, nosoretní vrásky – tzv. marionetty nebo pokleslé koutky úst,“ říká MUDr. Petra Moravcová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat