Jednoduchá péče o šperky

Milujeme šperky. Symbolizují krásu, lásku, dokonalost. Ale co když už nejsou tak zářivé, jako bývaly? Zejména prsteny na rukou jsou vystaveny všemožným vlivům, které určují, jak hluboko se „zub času“ zakousne. Následující tipy vám pomohou udržet vaše skvosty dlouhodobě v dobré kondici.

Šperky nepotřebují kosmetiku

Aplikace krému, tělového mléka, make-upu či jiných kosmetických přípravků je pro většinu z nás denní rutinou. Našim šperkům však úplně nesvědčí a mohou s nimi chemicky reagovat. Nejvíce pak trpí prsteny, protože právě ty jsou v častém styku s chemickými látkami obsaženými v kosmetice.

Na co si tedy dát pozor? „Vlastně je to podobné jako třeba u mobilního telefonu. Taky jej nechcete lakovat, krémovat či jej potápět do vany plné pěny. Raději jej před podobnými procedurami odložíte někam stranou“, říká Martin Kubíček, majitel značky BRILAS.

Sportovní či relaxační zážitky oželí

Pro tělo i mysl je sport dokonalým odreagováním a balzámem. To ovšem neplatí pro šperky, které při takovýchto aktivitách mohou přijít k úhoně. Tělesný pot je častým spouštěčem oxidace povrchu. Pokud holdujete třeba lezení na stěně, basketu, tenisu či squashi, může dojít i k mechanickému poškození vašeho klenotu.

„Sauna nebo vířivka jsou skvělým odreagováním a odpočinkem. Šperkům však jejich návštěvu příliš nedoporučujeme. Pot a voda s všemožnými přípravky jim, na rozdíl od vás, po těle dobře neudělají,“ zmiňuje Kubíček.

Zvykněte si, že je na sobě máte

Hledáte ve spěchu klíče v kabelce, nesete v tašce supertěžký nákup, nebo málem vytrhnete dveře z pantů, protože běžíte pozdě pro dítě do školky? Pokud se vám takové momenty nedějí, gratulujeme. Většina z nás je však zažívá a příliš nám nedochází, že právě v těchto hektických okamžicích dopřáváme našim šperkům nejvíce šrámů.

„Zejména u pánů po svatbě často platí, že šperk na ruce je zcela nová věc, se kterou se potřebují sžít. Z vlastní zkušenosti ale mohu říci, že po několika úvodních zásazích od kliky a klíčů jsme se s mým snubním prstenem rychle spřátelili“, s nadsázkou dodává Kubíček.

Pokud však vaše šperky přece jen doznají opotřebení, nevěšte hlavu. Zejména u drahých kovů je jejich renovace vcelku snadnou záležitostí. Běžné nečistoty pomůže odstranit utěrka z mikrovláken. Pokud je poškození citelnější, navštivte svého zlatníka a poraďte se o nejvhodnějším způsobu renovace. Obvykle stačí šperk přeleštit či v případě rhodiovaných povrchů obnovit jejich pokovení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat