Užívání antibiotik zvyšuje riziko spálení pokožky od slunce

Léčíte své akné pomocí antibiotik? Děláte si až moc často exfoliační peelingy? Pak se vám opalování může opravdu vymstít. Stejně jako používání některých esenciálních olejů! Kterých se to týká?

Podle meteorologických prognóz by letošní léto mělo patřit k nadprůměrně teplým. Je tedy nejvyšší čas doplnit si zásoby opalovacího krému! Opravdu jen on ale hraje roli v tom, zda se na slunci spálíte či nikoli? Kupodivu vůbec ne. Co všechno vám během tropických dnů může hodně ublížit?

Akné a užívání antibiotik

Mezi nejběžnější léky, které dermatologové předepisují na akné, patří tetracyklinová antibiotika. Ta jsou schopná zredukovat počet bakterií, jež za vznikem pupínků stojí, takže jde o standardní první pomoc. Co by měl ale vědět každý, kdo je užívá?

„Vlivem tetracyklinových léčiv je pokožka mnohem citlivější, a to zejména na slunce. To podstatně zvyšuje nejen riziko spálenin a podráždění, ale také rakoviny kůže,“ důrazně varuje docentka dermatologie Elizabeth K. Hale, která působí na newyorské lékařské fakultě Langone Medical Center.

Exfoliace? Škodná s dobrým úmyslem

Ano, je chvályhodné, že si pravidelně děláte exfoliační masky a peelingy, které zbavují pleť odumřelých a poškozených buněk, čímž zlepšují její kvalitu. Celé to má však háček. Exfoliace jako taková odstraňuje nejen odumřelé buňky, ale i vrstvu pokožky, která poskytuje ochranu před vnějšími vlivy, UV záření nevyjímaje. Samozřejmě to neznamená, že byste na kosmetické produkty s tímto účinkem měli přes léto úplně zanevřít, jen je nezaměstnávejte až příliš často. Souběžně s nimi je také dvojnásob důležité používání opalovacích krémů.

Pozor na esenciální oleje

Zahrnout do své ranní kosmetické péče esenciální oleje a odpoledne vyrazit na pláž? To by se nemuselo dvakrát vyplatit. Podle odbornice Elizabeth K. Hale některé z nich obsahují sloučeniny, jež zvyšují pravděpodobnost slunečních spálenin. Týká se to především citrusových olejů, takže pozor na lemongrass, grep, limetku i bergamot. Jak dlouho po jejich aplikaci je třeba zůstat raději ve stínu? Možná se nad tím pozastavíte, ale celých 12 hodin.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat