Tipy, jak si správně vybrat opalovací krém

21.05.2010 | Krása a móda

Máte-li v plánu dodat své pleti zlatavý tón, aniž byste jí příliš ublížili, a nerozumíte si se samoopalovací kosmetikou, sáhněte po kosmetických přípravcích, jejichž vývoji věnují kosmetické firmy důkladnou péči. Trendy je totiž především zdravá pokožka, a tu si udržíte jen s patřičnou ochranou.

V dávné minulosti lidé sahali po hustém tmavém bahně, které si roztírali po pokožce, aby ji ochránili před zhoubnými slunečními paprsky. Jejich způsob ochrany byl oproti těm dnešním jistě mnohem spolehlivější. Nejlepší ochranou kůže před nebezpečnými složkami slunečních paprsků je totiž prozaický, dokonale ji skrýt. Přestože žádný přípravek nechrání stoprocentně, bez nich bychom se na přímém slunci neměli vyskytovat déle než několik minut. Bezpečné opalování tedy úzce souvisí s použitím vhodných krémů, olejů, pěn a jiných kosmetických přípravků, určených pro použití na slunci a u vody.

Jak a podle čeho vybírat?

Důležité je vědět, že krém má při ochraně kůže hned dvojí funkci. Obvykle obsahuje nejen složky chemického charakteru, které tzv. filtrují škodlivé složky záření (UVA, UVB), ale také částečky minerálního charakteru, které fungují jako minizrcadélka, odrážející nevhodné paprsky.

Krémy se musí aplikovat opakovaně

Nestačí však ráno před výletem na pláž opatřit tělo jediným nátěrem speciálního krému. Podle dermatologů by podobně účinný krém musel mít konzistenci hustého černého bahna, přesně jako prehistorické ochranné prostředky, které dodnes využívají třeba afričtí křováci. Lehké a příjemné krémy dnešní doby, které nanášíme na pokožku v co nejtenčí a neviditelné vrstvičce, vydrží spolehlivě chránit kůži přibližně dvě hodiny. A to i přesto, že jejich obal hlásá celodenní účinek, to je totiž nesmysl. Je tedy na místě mazání opakovat několikrát v průběhu dne.

Pozor na vodu

Navíc, pokud nemáte krém odolávající vodě (a o jejich opravdové funkčnosti po opuštění bazénu se také spekuluje), musíte aplikaci zopakovat po každé návštěvě bazénu či příjemné chladivě koupeli ve vlnách moře. I ve vodě je ale použití ochranných krémů na místě. Nebezpečné sluneční záření proniká až do hloubky 40 cm.

Fototyp – jak dlouho můžeme být na slunci

Různá pokožka je na sluneční záření citlivá jinak. Světlý typ se například spálí po pěti minutách, někdo je od přírody tmavší a může být na slunci třeba. Proto vzniklo rozdělení pokožky do 4 základních fototypů. Pro jižanské typy a Afroameričany je ještě skupina 5 a 6. V našich zeměpisných šířkách stačí 4 skupiny.

Skupina 1: Pokožka je velmi světlá, s pihami. Na slunci prakticky nikdy nezhnědne. Na slunce reaguje velmi citlivě – bolestivým zarudnutím. Vlasy bývají rezavé, oči modré.
Bez ochranného krému můžou být na slunci maximálně 5–10 minut.

Skupina 2: Pokožka je světlá, má sklon k pihám, na sluneční záření reaguje kůže citlivě – často se spálí. Vlasy jsou světlé, oči modré, zelené či šedé.
Bez ochranného krému můžou být na slunci maximálně 10–20 minut.

Skupina 3: Pleť je světle hnědá, hnědé až tmavé vlasy, hnědé oči.
Lidé s tímto fototypem se opalují bez problémů, málokdy se spálí.
Bez ochranného krému můžou být na slunci maximálně 15–25 minut.

Skupina 4: Tmavá pleť, velmi tmavé vlasy i oči. Pokožka se prakticky nikdy se nespálí.
Bez ochranného krému můžou být na slunci maximálně 25–35 minut.

Používejte vyšší faktory

Ochranný faktor krémů či jiných látek chránících pokožku, označovaný zkratkou SPF zobrazuje, jak vysokou ochranu před sluncem daný prostředek zaručuje. Hodnotou opalovacího faktoru uvedenou na daném obalu se přibližně násobí i doba, kterou můžete v průběhu dne na slunci relativně bezpečně strávit. Například, pokud můžete se svým typem kůže pobývat na sluníčku deset minut, s použitím krému s faktorem 12 se tato doba prodlouží na minut sto dvacet. Vyplatí se ale investovat do přípravků s faktorem maximálně 50. Vyšší čísla už podle odborníků signalizují jen dokonalý reklamní trik, nad tuto hranici totiž 98% schopnost ochrany pokožky již nijak nestoupá. Při výběru správného krému byste měli přihlédnout také k tomu, k jakému fototypu lze vaši pokožku přiřadit.

Nechte si poradit

Výběr správného krému je ideální ve specializovaných kosmetických prodejnách či lékárnách. Školený personál nebo odborníci v podobě farmaceutických pracovníků vám dokáže vybrat přípravek „na tělo“. Vždy si při výběru hlídejte nejen adekvátní ochranný faktor, ale i přítomnost látek chránících proti oběma nebezpečným složkám, tedy UVA i UVB. Zdaleka ne všechny dostupné přípravky je totiž obsahují. Nezapomeňte ani na zopakování aplikace pokaždé, když se zapotíte, stejně jako koupel, i pot dovede ochrannou vrstvičku krému rychle narušit a ochrana pokožky tak výrazně klesá.

Při správném používání a rozumné době pobytu na přímém slunci tak můžete opravdu významně ovlivnit nebezpečí nádorových bujení kůže způsobených sluncem, která dlouhodobě patří k nejčastějším typům rakoviny nejen u nás.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat