Zákeřné sluníčko umí pěkně potrápit

Strávíte krásný den v parku, u jezera nebo na pláži – a večer zjistíte, že máte spálený krk, záda nebo tváře. Následující tipy vám pomohou bolest při spálení sluncem zmenšit.

Pokud vás slunce spálilo tak, že se vám na rudě zbarvené kůži dělají puchýře, měli byste navštívit lékaře. Ale když máte po dni stráveném na sluníčku jen lehce zčervenalou kůži, pomůže ji dobře promazat. Krémy a gely po opalování obsahují hodně vlhkosti a zklidní podrážděnou pokožku. Víte ale, co dalšího vám může pomoci?

Aloe vera

Šťáva z aloe vera je doslova blahodárná díky svým chladicím účinkům. Navíc spálené kůži uleví i od bolesti. Jednoduše rozřízněte list aloe, vymačkejte šťávu a nakapejte přímo na pokožku.

Chlad

Máte kůži opravdu hodně spálenou? Pak se osprchujte studenou nebo lehce vlažno vodou, asi tak o teplotě 25 stupňů. Stejně vám mohou pomoci i studené obklady. Dbejte ale na to, že zlepšení mohou přinést jen tehdy, pokud je na spálenině necháte maximálně hodinu až dvě. Po tu dobu je vždy znovu ochlazujte.

Voda

Při spálení ztratila vaše pleť spoustu tekutin. Proto je nutné je doplnit – pitím čisté vody. Tak podpoříte proces uzdravování zevnitř.

Bahenní prášek

Maskou z bahenního prášku kůži ochladíte a zmenšíte bolest. Navíc dodáte vysušené kůži optimální množství výživných látek a kyslíku, takže se uspíší nástup protizánětlivého účinku a kůže se uzdravuje.

Kokosový olej

Četné studie dokazují, že kokosový olej má skutečně protizánětlivé účinky. A protože je spálení sluncem zánět způsobený UV zářením, je mnohými více než doporučováno si spálená místa natřít kokosovým olejem. Kromě toho dodává kyselina laurová kůži vlhkost, a tak může podpořit léčivý proces. Podle studie National Library of Medicine je údajně kokosový olej i lehkou ochranou proti slunci. Opalovací krém jím ale rozhodně nenahrazujte.

Nedejte na rady babiček

Zapomeňte v tomto případě na rady svých babiček a dejte ruce pryč od tvarohu a jogurtu. Při nanesení na postižená místa si tak můžete celkem rychle přivodit infekce – a obtíže se ještě zhorší. V žádném případě nepoužívejte také žádnou mouku, pudr nebo stolní olej. I u nich totiž vzniká riziko infekce a bolest zůstane. 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat