Vývoj spodního prádla od bombarďáků k podprsence

I když někteří lidé chodí raději bez něj, pro většinu lidí je spodní prádlo nepostradatelné. Co ve starověku nosili muži a proč je podprsenka vlastně českým vynálezem?

O spodním prádle se mluví často. A nejen v souvislosti se sexem! Ostatně, kolikrát už lékaři varovali před tím, že když je příliš těsné, může zapříčinit mužskou neplodnost nebo vaginální infekci? Odborníky zaměstnávají i myšlenky týkající se jeho životnosti, ideální frekvence praní či to, zda náhodou neodporuje kvalitnímu spánku. Jak vidno, tahle část oblečení je stále v centru dění. Ale odkud se vlastně vzala?

Od roušky až k bombarďákům

Za prapůvodního předchůdce spodního prádla se považuje bederní rouška, jež se nosila ve starověkých civilizacích. Šlo o kousek tkaniny, který měl zejména pánské osazenstvo chránit před chladem a úrazem intimních partií. Nakolik taková bavlna nebo plátno dokáže odrazit náraz kupříkladu po pádu z koně, tak o tom se můžeme jen dohadovat. Ale pojďme dál.

Kalhotky jako symbol vykřičených domů

Pokud jde o dámské kalhotky, na ty se svého času hledělo skrz prsty. Jejich vůbec prvními nositelkami byly prostitutky z nevěstinců, které se před svými zákazníky zjevovaly v něčem, co jim sahalo od pasu až ke kolenům. Domnívaly se totiž, že přesně tohle u klientů vyvolá vášeň a vzrušení. Komu to přijde úsměvné? Tedy alespoň s ohledem na dnešní podobu erotického prádla…

Korzet jako mučicí nástroj

Ženy toužily po štíhlé siluetě již odpradávna. Jejich prosby byly vyslyšeny ve třináctém století, kdy vznikl první šněrovací korzet. Ten svým majitelkám přičaroval ideální míry, přičemž pozvedl i povadlé poprsí. Mimochodem, tehdy bylo v módě mít okolo pasu pouhých 40 centimetrů. Jenže každá sranda něco stojí. Při upevňování korzetů běžně docházelo k pohmožděninám, zlomeninám žeber a deformacím orgánů. Kéž by šlo ňadra zpevnit i jinak a bez následků, šuškalo se v kuloárech. Zbožné přání se proměnilo v realitu až v roce 1893. A to díky jisté dámě českého původu!

Vítej, podprsenko

První návrh nejlepšího přítele přitažlivého dekoltu má naše kořeny. Vymyslela ho Marie Tucek, která sice žila v Americe, ovšem v žilách jí kolovala česká krev. Na konci devatenáctého století si nechala patentovat podprsenku se zapínáním na háčky, která skoncovala s nenáviděnými korzety. I když si od té doby podprsenka prošla mnoha změnami, za její vznik můžeme poděkovat právě této ženě, kterou napadlo ušít něco výhradně pro prsa.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat