Domácí prostředky k léčbě vředů v ústech

Při vsunutí jídla do úst cítíte bolest, stejně jako během pití a čistění zubů. Co se děje? Při bližním ohledání nachází aftózní vřed. Obvykle zmizí sám a není nakažlivý, ale co když vás skutečně trápí? Zabere soda i med!

Udává se, že pokud vředy v ústech nezmizí ani za 3 týdny od prvního výskytu, je nutné vyhledat odbornou pomoc. Tak horké to snad nebude. Zbavit se jich můžete mnohem rychleji, a to s pomocí babských rad. Co s otravnými vředy zatočí?

Kokosový olej

Jednoduše namočte vatovou tyčinku do panenského kokosového oleje a naneste ho na vřed – ideálně několikrát během dne a také před spaním. Kokosový olej přirozeně léčí, a to díky přítomnosti antimikrobiálních složek, konkrétně mastných kyselin se středním řetězcem. Kokosový olej je známý i jako analgetikum, takže ulevuje od bolesti. To jste věděli?

Slaná voda

Budete potřebovat 1 lžíci soli a 1 šálek vlažné vody. Sůl nechte ve vodě zcela rozpustit a roztok zhruba jednu minutu kloktejte. Poté ústa vypláchněte čistou vodou. Takto opakujte několikrát denně. Antiseptická sůl zklidní bolest a zrychlí proces hojení vředů.

Med

Na postižené místo každých pár hodin naneste trochu medu. Med má antimikrobiální povahu a zároveň urychluje hojení ran, které drží co nejdál od infekce. Podle lidových léčitelů také snižuje otoky a podráždění.

Jedlá soda

Med zrovna nemáte po ruce? Nevadí. Vytvořte pastu z 1 čajové lžičky jedlé sody a 1 polévkové lžíce vody. Směs aplikujte na vředy, nechte ji zaschnout (stačí pár minut času) a vypláchněte si ústa vodou. Pokud zvládnete aplikovat třikrát denně, brzy zaznamenáte zlepšení. Jedlá soda, tedy běžná součást domácnosti, zmírňuje bolest, urychluje hojení a je antibakteriální. Jednoznačně tedy pomáhá s ústní hygienou.

Jablečný ocet

Jablečný ocet obsahuje důležité složky, jako je vápník, draslík, hořčík, vitamin C, beta karoten, pektin či fluor. I on v boji proti vředům zabírá! 1 lžíci jablečného octa rozmíchejte v ½ šálku teplé vody a zhruba minutu či dvě kloktejte – dvakrát až třikrát denně. Následně ústa vypláchněte čistou vodou. Kyselost jablečného octa zabíjí bakterie způsobující vředy v ústech a prokazatelně uzdravuje. Pokud je však stav neměnný (a trvá déle jak 3 týdny), kontaktujte svého lékaře.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat