Ke znečištění oceánů přispívá i oblečení z vaší skříně

Kolikrát jste tenhle týden zapjali pračku? Dvakrát? Třikrát? A teď si představte, že z každé várky prádla se uvolní několik set tisíc drobných plastových mikrovláken, které z vaší koupelny doputují až do oceánu. Jak je možné, že se k vám zase vrátí?

Doba plastová. Tak nějak by se dalo nazvat období, ve kterém právě teď žijeme. Ochránci životního prostředí se kvůli tomu bouří a zvěstují ty nejděsivější prognózy. Jenže co když mají pravdu? Vždyť jen Evropané denně spotřebují 725 milionů jednorázových kelímků na kávu. Konkrétně Češi si zase potrpí na brčka, kterých ročně použijí a vyhodí až 300 milionů. Plast jako takový je všude kolem nás, přičemž ohrožuje ekosystém a znečišťuje oceány. A dost se na tom podílíte i vy sami.

Víte, co máte ve skříni?

Z polyesteru, nylonu, akrylu a dalších syntetických materiálů se vyrábí oblečení ostošest. Ovšem i to jsou plasty, byť se tak netváří. Třeba syntetická vlákna mají tu výhodu, že jsou levná a univerzální. Obzvláště se hodí pro výrobu sportovních funkčních oděvů, protože jim dodávají prodyšnost a elasticitu. V zimních bundách, kabátech a svetrech zase umělá vlákna dokážou udržet teplo, takže zahřejí, když je to potřeba. Velký problém ale nastává tehdy, když tyto kousky ze svého šatníku hodíte do pračky a zapnete příslušný program. V té chvíli jdete naproti přírodní katastrofě.

Snaha o čistotu škodí planetě

„Syntetické textilie znečišťují vodu. Sice nenápadně, za to důkladně. Prostřednictvím naší studie jsme zjistili, že během standardního pracího cyklu se z nich uvolní až 700 tisíc vláken. Protože jsou tato vlákna velice malá, snadno se dostanou do vodních toků a následně pak i do oceánů. Tam se hromadí, zatímco pronikají do stravy mořských živočichů, které konzumujeme. Je to začarovaný kruh,“ popisuje výzkumnice Imogen Napper působící na anglické University of Plymouth, jejíž specializací je mořská biologie. Co si tedy „plastově“ zasejete, to si také sklidíte, protože ryba, kterou si v obchodě koupíte, mohla klidně pojíst plasty z vašeho svetru.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat