Líčidla mohou obsahovat toxické chemikálie

Žijeme ve světě, ve kterém si dnes a denně zlepšujeme vizáž chemií. Co všechno z vaší kosmetické taštičky obsahuje nebezpečné toxiny a jaké z toho mohou plynout následky?

Proč ženy používají make-up, to je jasné asi každému. Podkladové báze, tónovací krémy, korektory, oční stíny, linky, pudry, tvářenky i řasenky – tohle všechno dokáže zamaskovat nedokonalosti a zvýraznit to, co by jinak úplně zaniklo a zůstalo skryté. Díky líčidlům se příslušnice něžného pohlaví cítí hezčí, přitažlivější a sebevědomější, takže jen málokterá dáma bez nich opouští svůj příbytek. Jakou si taková kamufláž může vybrat daň?

Drsná pravda, která zabolí

Per- a polyfluoroalkylované látky (PFAS) jsou chemikálie, které mohou obsahovat až 9 tisíc různých sloučenin. Co jim nelze upřít, to je skutečně dlouhá výdrž, neboť se nerozkládají, ale jen kupí a hromadí. Spojovány bývají se zvýšeným rizikem rakoviny, do souvislosti se však dávají i s hormonálními poruchami, neplodností, oslabenou imunitou, vývojovými vadami plodů i jejich nízkou porodní váhou (1).

Hlavním problémem je pak to, že se tyto chemikálie nacházejí v různých produktech každodenní spotřeby, a to včetně šamponů a dekorativní kosmetiky. Tedy alespoň podle studie, jejíž poznatky zveřejnil magazín Environmental Science & Technology Letters. „Více než polovina veškerých testovaných kosmetických přípravků vykazovala vysoké hladiny fluoru i toxických per- a polyfluoralkylových látek, což je šokující,“ neskrývá pohoršení jeden z autorů, kterým je americký vědecký výzkumník Mathew Daly (2).

Není úniku?

„Oči, kůže i rty jsou na absorpci chemikálií velice citlivé. PFAS se vstřebávají přes tenké slizniční membrány v blízkosti úst a slzných cest. U rtěnky je pravděpodobné, že dojde k jejich požití. Vzhledem k tomu, že běžná žena za svůj život spotřebuje i několik kilogramů kosmetiky, může jít o velká rizika,“  upozorňuje další spoluautorka, kterou je dermatoložka Whitney Bowe z lékařské fakulty sídlící v New Yorku (2). „U 88 procent monitorovaných vzorků etiketa přítomnost per- a polyfluoralkylových látek vůbec neuváděla, takže je téměř nemožné se toxinům vyhnout. Na stranu druhou ale víme, že make-upy mohou být i bez chemie, dokázalo nám to mnoho zkoumaných produktů,“ dodává třetí autor studie, jímž je americký chemik Tom Bruton (2).

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0013935120315899?via%3Dihub, (2) www.pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.estlett.1c00240







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat