Důležitější než zdraví je pro mnohé vzhled

Vnímáte jídlo jako zdroj prospěšných látek? Otázka je to asi zvláštní, ale nevěřili byste, jak se odpovědi na ni mohou lišit. Proč se lidé zajímají spíše o kalorie a čí je to vina?

Zdraví je to nejcennější, co máme, protože na něm stojí a padá celý náš život. Souhlasíte? Pak se asi podivíte nad tím, že se v otázce moderních priorit rozhodně nestaví na první místo. Mnohem důležitější je totiž vzhled! A to je přinejmenším smutné.

Krása na vrcholu pozornosti

Situace je vážná natolik, že se na upřednostňování vizáže před zdravím zaměřují už i odborné studie. A jejich poznatky jsou stále znepokojivější. Jeden důkaz za všechny poskytuje třeba nedávný výzkum americké Missourské univerzity (1). Do něj bylo zahrnuto několik stovek vysokoškolských studentů, kteří se prostřednictvím dotazníků i osobních rozhovorů zpovídali z toho, jak vnímají svá těla a mediální tlak, který je nabádá k jeho neustálému vylepšování. Odpovědi zúčastněných respondentů překvapily i samotné experty. A rozhodně ne v dobrém slova smyslu.

Vitaminy? Ty mne nezajímají!

„Během našich skupinových sezení jsme se dozvěděli, že mladí lidé nepřemýšlejí o výživě, když přijde řeč na jídlo a vyváženou stravu. Daleko větší pozornost věnují počítání kalorií, protože nechtějí riskovat, že přiberou na váze,“ neskrývá pohoršení hlavní autorka studie, kterou je americká profesorka antropologie María Len-Ríos. Ta ihned nachází i viníka. „Dostáváme tolik protichůdných mediálních zpráv a reklam, které nám sdělují, jak bychom měli jíst, žít i vypadat. Ačkoli si účastníci našeho výzkumu naplno uvědomovali, že obrázky prezentovaných dokonalých lidí jsou digitálně upraveny, přesto se s nimi chtěli ztotožnit. Moc dobře totiž věděli, že společnost odměňuje pouze jedince, kteří vypadají hezky,“ dodává odbornice. Není tady něco hodně špatně?

Nátlak, kterému nelze uniknout

„Vzhled vlastního těla je pro každého člověka citlivé téma. Mediální obrazy mohou negativně ovlivnit náš sebeobraz i prezentaci. Kvůli nim znevažujeme sebe i ostatní, přičemž odsouváme zdraví do pozadí, protože se více zajímáme o vlasy, pleť i tělesné křivky,“ domnívá se další spoluautorka studie Suzanne Burgoyne, která je specialistkou komunikace.

Zdroje: (1) www.sciencedaily.com/releases/2012/08/120813130722.htm, www.missouri.edu







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
187 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:29

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat