Masky proti lupům

Jaro je tu, rozlučte se se sněhem. Tedy aspoň s ledovými krystalkami. S bílými vločkami (lupy) se dál můžete setkávat poměrně běžně, hlavně na svých ramenou. Zasáhněte a využijte pomoc z přírody!

Lupy vznikají v důsledku nevyvážené stravy, nezdravého životního stylu či používání agresivních vlasových přípravků. Za výskytem bílých šupinek ovšem stojí i plíseň, která se spojuje s seboroickou dermatitidou (1). Ano, z lékárny si odnesete drahý šampon a další přípravky určené pro boj s lupy, ale co z toho skutečně zabírá? Nejdřív vyzkoušejte roky prověřené masky připravené z bezpečných surovin. Ty pomáhají hloubkově upravovat a vyživovat vlasy a zároveň vyrovnávají pH pokožky hlavy.

Avokádo a med pro vlasy se sklony ke krepatění

Máte-li nejen lupy, ale i krepaté vlasy, rozmačkejte zralé avokádo na hladkou dužinu bez hrudek. Použijte 2 lžíce olivového oleje a stejné množství medu. Ingredience dobře promíchejte a aplikujte je na kořínky vlasů. Po 45 minutách masku smyjte a vlasy umyjte tak, jak jste zvyklí. Proceduru provádějte jednou týdně (2).

Citron s tvarohem pro suchou pokožku hlavy

Připravte si 1 polévkovou lžíci čerstvě vymačkané citronové šťávy a 2 lžíce tvarohu. Suroviny promíchejte, masku naneste na pokožku hlavy a nechte 30 minut působit. Poté vlasy umyjte jemným šamponem. Aplikujte jednou týdně. Vyzkoušet ovšem můžete i kombinaci banánu a jablečného octa. Polévkovou lžíci „jablečňáku“ seznamte se středně velkým banánem, ten rozmačkejte vidličkou a vytvořte pastu. Na pokožce hlavy nechte působit 30 minut. Po uplynutí doby vlasy umyjte obyčejnou vodou a myslete na to, že nejlepších účinků dosáhnete, pokud se lupům v tomhle stylu postavíte jednou nebo dvakrát týdně. Poznámka pod čarou, jablečný ocet se dá nahradit zeleným čajem, který se hodí pro všechny typy vlasů. Není žádným tajemstvím, že kofein obsažený v tomto nadčasovém nápoji dokáže proniknout do vlasových folikulů, podpořit růst vlasů, léčit jejich vypadávání, vyživovat pokožku hlavy a chránit ji před bakteriemi, plísněmi, poškozením sluncem a lupy (2).

Vejce a jogurt pro normální až mastné vlasy

Do misky dejte 2 žloutky, pokud máte suché vlasy, 2 bílky v případě mastných vlasů nebo 1 celé vejce pro vlasy normální, přidejte 1 šálek bílého jogurtu a 1 lžíci citronové šťávy. Všechny ingredience dobře prošlehejte, aby vznikla konzistentní směs. Masku naneste na pokožku hlavy a rozetřete i do délek. Po 30 minutách ji smyjte. U mastných vlasů se osvědčuje i aloe vera a zázvor. Kousek zázvoru rozemelte na hladkou pastu a přidejte do ní 2 lžíce čerstvé dužiny zmíněného sukulentu. Ingredience dobře promíchejte a naneste na pokožku hlavy a vlasy. Nechte působit 60 minut. Masku aplikujte dvakrát nebo třikrát týdně (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4852869/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5499037/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat