Péče o pleť přizpůsobená menstruačnímu cyklu

Hormony hrají rozhodující roli ve všech procesech v našem těle a kůže je jako zrcadlo. Proto má smysl přizpůsobit péči o pleť také vašemu cyklu. Jak na to?

Náš cyklus určují hormony. Ale které hormony jsou zodpovědné za co? Na naší kůži si to můžeme docela dobře číst. Takže jistě také znáte ten fenomén, že nepříjemné pupínky se objevují krátce před menstruací nebo že je vaše pokožka nejdříve suchá a bledá, aby pak o několik dní byla mastná nebo podrážděná. Všechny tyto fáze určují hormony.

Pochopení ženského cyklu

Cyklus významně ovlivňují hormony estrogen, progesteron a testosteron. V první polovině, od období do ovulace, stimuluje estrogen tvorbu kolagenu, kyseliny hyaluronové a elastinu. Tím je ovlivněna rovnováha vlhkosti a struktura pokožky. Když jsou hladiny estrogenu na svém vrcholu, pleť vypadá baculatá a zářivá. Pak dochází k ovulaci a ke změnám v ženském těle. Progesteron zvyšuje produkci kožního mazu a způsobuje kontrakci pórů. Mastná pleť a nečistoty tak mohou vycházet na povrch. Takže se mohou objevit pupínky a nadměrně lesklá kůže (1).

Péče o pleť v první fázi (1.–6. den)

V první fázi cyklu jsou hormony na nízké hladině. Tělo produkuje méně kožního mazu, současně snížený obsah estrogenu vede ke ztrátě vlhkosti v kůži. Masky a výživné krémy pokožku hydratují, naopak na peelingy byste během této doby měli zapomenout (2).

Folikulární fáze (dny 7–11)

Produkce estrogenu se začíná obnovovat. Kolagen, elastin a kyselina hyaluronová se tvoří stále více, díky tomu rostou silnější a pružnější kožní buňky. Výsledek je svěžejší a vypnutější pleť. Pomocí peelingu můžete odstranit odumřelé kožní buňky (2).

Fáze ovulace (den 12–16)

Baculatá, hydratovaná a téměř bez pórů – vzhledem k vysoké hladině estrogenu vypadá pleť kolem ovulace obvykle nejlépe. V tomto období nepotřebujeme mnoho produktů, protože svítíme sami od sebe. Jemné suché kartáčové masáže pomáhají stimulovat lymfatický systém a tím odstraňují toxiny z pokožky (2).

Luteální fáze (dny 17–24)

Obsah estrogenu se opět snižuje, obsah progesteronu zase zvyšuje – to stimuluje produkci kožního mazu. Mohou se začít objevovat nečistoty, kterým předejdete třeba rozjasňujícími maskami (2).

Těsně před menstruací (25.–28. den)

Progesteron a estrogen klesají zpět pod hladinu testosteronu, díky tomu se objevuje akné, zejména na bradě. Nejlépe pomohou výrobky s niacinamidem nebo kyselinou salicylovou (1).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK500020/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25683236/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat