Historie nejoblíbenějšího kousku oblečení

Džíny! Všichni je milujeme a nenávidíme zároveň. Jsou nejuniverzálnějším kouskem našeho šatníku, ale najít alespoň jedny padnoucí je jako najít poklad! Víte, jak džíny dobily naše srdce?

Polovina 19. století v USA a lidé jsou opilí touhou po zlatě! Od té doby, co jeden dobrodruh objevil v Kalifornii v roce 1848 zlatou hrudku, noviny téměř denně informují o nových nálezech. Farmáři, horníci, nádeníci – statisíce lidí si sbalí své věci a přestěhují se na sotva obydlený západ země, aby hledali své štěstí jako zlatokopové. Ale kdo má poskytnout mnoha imigrantům základní potřeby?

Chytit příležitost za pačesy

Levi Strauss, obchodník, který emigroval do New Yorku z Německa, cítí příležitost svého života. V roce 1853 cestuje do San Francisca na západním pobřeží USA, kde nakupuje mimo jiné balíky látek, které dál prodává krejčím, kteří z nich šijí kalhoty pro zlatokopy.

Jednoho zimního dne roku 1870 vstoupí do jeho obchodu v Renu v Nevadě nespokojená žena. Pracovní kalhoty jejího manžela se neustále trhají, stěžuje si. Krejčí Jacob Davis slibuje, že se o problém postará – a najde řešení: Místo toho, aby jen jednotlivé části kalhot sešíval, spojuje je ještě měděnými nýty. A kapsy, které hledači zlata často plní kameny, nyní drží mnohem lépe. Nápad bude hit! Jacob Davis stěží dokáže vyhovět poptávce, protože stále více lidí touží po kalhotách s nýty. A konkurenci to samozřejmě nemůže ujít.

Geniální nápad

Začnou kopírovat jeho trik. Jacob Davis tomu musí zabránit! Zoufale potřebuje držet patent (ochranná listina pro vynálezy vydaná po prozkoumání, která zakazuje ostatním kopírovat je bez povolení), ale to stojí 68 dolarů. V polovině 19. století musel tedy krejčí dlouho šetřit –Jacob Davis prodává kalhoty s hroty za pouhé tři dolary za kus.

Co tedy dělat? Jacob Davis si vzpomene na svého dodavatele tkanin Leviho Strausse a požádá ho o pomoc. Ten je ochoten přispět na náklady na ochrannou listinu a dostat se tak do podnikání. 20. května 1873 obdrželi Levi Strauss a Jacob Davis patent s číslem US139.121. Zpočátku vyráběli kalhoty s hroty z plátna, ale brzy začali používat džínovinu, hrubou bavlněnou tkaninu barvenou indigem. Z této zvlášť odolné tkaniny se šijí džíny dodnes.

Jméno džíny se pro kalhoty ustálilo až o několik desetiletí později. Vzniká z termínu janovský (vyslovuje se: dschienoies), tj. Janov, protože námořníci v italském přístavním městě Janov údajně nosili podobné kalhoty. Levi Strauss a Jacob Davis naopak svůj vynález nazývají "hip kombinézy" – a díky tomu se z nich stávají bohatí muži. V roce 1883 má společná společnost více než 500 zaměstnanců. Později dokonce postaví továrnu na džíny, jejímž šéfem se stane Jacob Davis.

Kultovní klasika

Postupně se džíny stávají známými po celých USA. Návštěvníci západního pobřeží ukazují kalhoty s hroty svým přátelům a známým ve zbytku země. Brzy nejen dělníci, ale téměř všichni Američané chtějí nosit ležérní a praktické kalhoty. A konečně, po druhé světové válce přinášejí američtí vojáci džíny na náš kontinent.

Když se pak v letech 1950 a 1960 objevili v džínách slavní herci jako James Dean nebo Marilyn Monroe, pracovní kalhoty dělníků se konečně staly kultovním oblečením.

Zdroj: názory autora - celý článek






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Kuličky z kuřecího masa

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat