Potřebujete si po běžném mytí vlasy rozčesat, ale ouha, nějak se vám to nedaří? Použijte mléko a rázem to půjde jako po másle. Jeho začlenění do kosmetické rutiny povede i k rychlejšímu růstu, většímu objemu a lesku!
Někdo pije mléko doslova po litrech, zatímco jiný si ho přidává jen do kávy. Anebo ho kvůli zhoršené snášenlivosti laktózy nemůže pozřít vůbec. Jak to s ním máte vy? Tak či tak, vyplatí se mít doma zásobu.
Pojďme kráse naproti
Přece kdo říká, že se tento nápoj musí jenom konzumovat? Mléko se v kosmetických režimech hojně využívá již od dob Kleopatry. Tato egyptská královna a údajně jedna z nejkrásnějších panovnic světa si ho pravidelně přidávala do koupele, a to za účelem zkvalitnění pokožky (1). Zdánlivě obyčejná tekutina však neposkytuje výhody jenom pleti, i vlasům má hodně co nabídnout!
Máslo na hlavě? Lepší je mléko!
Míváte občas potíže s rozčesáváním, u čehož ztrácíte nervy? Berte to jako první důvod k tomu, abyste uvedené potravině dali šanci. Jelikož je obohacená o biotin, funguje jako spolehlivý bezoplachový kondicionér, který si s krepatěním hřívy hravě poradí (2). Ale vyřešit dokáže i jiné trable…
Vyzrajte nad pomalým růstem
Z každé kapky tohoto zkrášlovacího životabudiče koruna krásy načerpá nejen zmíněný biotin, ale i vápník, draslík, bílkoviny a širokou škálu vitaminů. Tento koktejl cenných živin povzbuzuje vlasové folikuly k růstu, přičemž zabraňuje nadměrnému vypadání. A pozor, dodává i vytoužený objem a lesk (3)!
Vyčistěte si hlavu. Doslova
Složky mléka vám mohou posloužit i jako jedinečná čistidla pokožky hlavy. Odstraňují totiž nečistoty i nahromaděné pozůstatky pečujících produktů, zatímco obnovuji pH a napomáhají hydrataci. I tohle k lepší kvalitě kštice nepochybně hodně přispěje (4). Pokud si mléko na hlavu nechcete lít jen tak, připravte si z něj blahodárnou masku. Stačí ho promíchat s jedním vaječným žloutkem a malým množstvím medu. Ideální doba působení tohoto revitalizujícího ošetření bývá okolo deseti minut, poté přichází řada na oplach vlažnou vodou.
Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26061422/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554493/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/933310/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551307/