Tetování může mít terapeutický význam

Tetování léčí šrámy na duši a přispívá k emocionálnímu zotavení. Může být tedy terapeutickým nástrojem i upomínkou vlastního osobního vítězství nad všemi démony. Řekli byste to do něj?

Tetování rozhodně není žádným novodobým fenoménem, protože po stopách jeho původu je nutno kráčet až do starověku. K překvapení historiků se již mnohokrát zjistilo, že některé tetovací nástroje objevené v archeologických nalezištích jsou staré více než 12 tisíc let (1). I když se na tuto formu umění v minulosti pohlíželo všelijak, svůj osobitý význam nikdy neztratila.

Koukni, tohle jsem já!

V současnosti je tetování populárnější než kdykoli předtím. Přestalo totiž být trestuhodným stigmatem a stalo se nejvyhledávanější celosvětovou módou (2). Zdaleka už však nejde jen o rebelii, vzdor nebo image. Pro převážnou většinu lidí má nějaká ta malůvka hluboko vrytá do kůže svůj hluboký osobní význam (3). A díky tomu dokáže i léčit!

Malovaní emocí, při kterém teče krev

Někteří odborníci, a to včetně uznávané jihoafrické psycholožky Luzelle Naude, zastávají názor, že takzvané emocionální tetování odhaluje skryté jizvy na duši a připomíná traumatickou událost, což jeho majitele může v mnoha směrech motivovat. Díky němu si totiž připomene, že náročná traumata ustál, ať už byla jakkoli těžká, což ho do budoucna nesmírně posílí. Jinými slovy – lidově nazývaná kérka, co je hezky na očích, může být nástrojem sebetransformace, neboť poslouží ke zpracování smutku i ztrát (4). A není to jediný vedlejší účinek.

Konečně se sám sobě líbím!

Z jisté nedávné studie vyplynulo, že tetování u poměrně vysokého procenta jedinců snižuje úzkost spojovanou s nedokonalým vzhledem, přičemž zlepšuje sebeúctu i sebevědomí (5). Ačkoli jeho tvorba opravdu bolí, ve své podstatě přispívá k emocionálnímu zotavení a stanovení nových životních milníků, výzev a pozitivních změn. Je to něco jako osobní vítězství, jehož stopy nelze smazat – nikdy. Souhlasíte? Nebo jste zásadně proti?

Zdroje: (1) www.comparecamp.com/tattoo-statistics/, (2) www.cs.wikipedia.org/wiki/Tetování, (3) www. ufs.ac.za/ErrorPage.html?aspxerrorpath=/docs/librariesprovider26/university-of-the-free-state-business-school-documents/y-research-documents/my-body-is-my-journal-an-my-tattoos-are-my-story.pdfhttps:/www.psychologytoday.com/au/blog/head-games/201909/why-people-get-tattoos, (4) www.houseofwellness.com.au/wellbeing/mental-wellness/emotional-tattoos-promote-healing, (5) www. sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1740144511000507?via%3Dihub&_sm_au_=iHVv1rN1qJ2N6tNQ7KsjQKQMMKpL2






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat