Nálada má vliv na stav pokožky

Není to jen ve vaší hlavě – každodenní stres, poruchy nálady, a dokonce i vaše emocemi řízené výrazy obličeje mohou ovlivnit zdraví a vzhled vaší pokožky. Negativně!

Stres může vést k vyrážkám a zhoršovat stavy, jako je ekzém, lupénka či atopická dermatitida (1), říkají odborníci. Dá se tedy směle tvrdit, že nálada ovlivňuje stav pokožky, a to hned několika dalšími způsoby.

Nejen růžovka, ale i kopřivka  

Když se cítíte napjatí, tělo uvolňuje hormon zvaný kortizol, který spouští reakci zvanou „bojuj, nebo uteč“. Kortizol sám o sobě není špatný, může nám například dodat energii během dne, ale je také spojen s řadou nepříjemných vedlejších účinků. Pokud jde o kůži, jedná se o zhoršené hojení ran a zánětlivé kožní stavy.

Vinou napětí a úzkosti se tak může objevit růžovka, kterou charakterizuje zarudnutí obličeje a léze, psoriáza či kopřivka, dále pak suchá, svědivá a citlivá kůže, co vede k ještě většímu stresu – už jen proto, že právě stres má dopad na imunitní systém. Z tohoto důvodu odborníci doporučují se během náročných chvílí uklidnit hudbou, teplou koupelí nebo masáží.

Časté je i škrábání

Někteří lidé se škrábou, když se cítí nesví. Tímto způsobem se vyrovnávají s pocity úzkosti. Chronické „škrabkání“ kůže se pak označuje za obsedantně-kompulzivní poruchu. Jedná se o duševní onemocnění způsobené genetikou a změnami ve struktuře mozku souvisejícími s vytvářením návyků. Léčba zahrnuje podávání antidepresiv, ideálně ještě předtím, než škrábání způsobí jizvy na pokožce.

A zase to akné

Z výzkumů zároveň vzešlo, že zvýšení závažnosti stresu silně koreluje se zvýšením závažnosti akné (2). Občasná úzkost je zcela normální, ale pokud přetrvává a zhoršuje se, je dobré vyhledat odbornou pomoc.

Mračení způsobuje vrásky

Špatný den v práci, rozčilení, pocit, že svět není normální… Projevovat hněv zamračeným výrazem přispívá k dalšímu nežádoucímu jevu – vráskám, které se vryjí do čela, mezi obočí a kolem koutků očí. Postupem času se tyto linie stávají výraznějšími. Opět pomáhá zklidnění, ale také obličejová jóga. Mnoho „cviků“ najdete ve videích na internetu. Nezaberou víc než pár minut denně. Tyto cviky stahují a uvolňují obličejové svaly, stimulují fibroblasty a brání ztrátě pružnosti pleti.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3704139/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5722010, www.everydayhealth.com






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat