Hadí jed, kofein či kaviár: Tohle všechno najdete ve své kosmetice

Jak pozorně čtete složení kosmetických přípravků, jež si kupujete? Možná ani nevíte, jaké poklady váš oblíbený krém skrývá…

Následující seznam vypadá spíše jako opsaný z knížek o Harrym Potterovi, ale věřte, že obsahuje přísady, které se v kosmetickém průmyslu používají. A jsou součástí především velmi drahých výrobků.

1. Močovina

Ano, nachází se přesně tam, kde název napovídá – v moči. Pravdou ovšem také je, že se pro potřeby průmyslu vyrábí většinou uměle, takže se nemusíte bát, že do vašeho krému někdo načural. Dnes se v kosmetice využívá především její schopnost pomoci hydrataci pokožky.

2. Brouci

Červené pigmentové barvivo karmín, které obsahují například rtěnky nebo tvářenky, je vyráběno z vysušených těl červce nopálového. A to je brouk…

3. Kaviár

Nejenže je kaviár vyhledávanou pochoutkou pro vysoký obsahu vitaminů a také omega-3 mastných kyselin nebo aminokyselin, jež prospívají naší pleti, ale je považován i za jeden z přípravků proti stárnutí. Obsahují ho nejen některé krémy proti vráskám, ale také třeba masky na vlasy.

4. Probiotika

Nejenže podporují naši imunitu či trávení, probiotika prospívají i naší pleti. Pomáhají totiž buňkám pokožky v regeneraci. A tak je najdete v některých krémech či sérech.

5. Camu camu

Tyhle u nás stále trochu neznámé amazonské ovoce má přibližně 30krát více než vitaminu C než například pomeranč. A protože je dokázáno, že vitamin C potřebuje i naše pleť, přidává se camu camu do některých krémů či sér.

6. Hadí jed

Tedy ne že by výrobci kosmetiky odchytávali hady a „vymačkávali“ z nich každou kapičku jedu pro své produkty. Hadí jed pro tyto účely se vyrábí synteticky (je známý po označením Syn-Ake), ale funguje na podobném principu (tedy ne, že by vás otrávil) – napodobuje paralyzující účinky jedu, a tak funguje podobně jako třeba botox. Využívá se v některých luxusních krémech proti vráskám.

7. Kofein

Kofein našel v kosmetice široké uplatnění – především díky tomu, že dokáže zúžit cévy a tím redukovat například zarudnutí nebo otoky. Proto jej často obsahují oční krémy. Najdete jej ale například i v přípravcích proti celulitidě.
 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Tofu stir-fry se zeleninou

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat