Ráj bakterií? Vaše štětce na make-up!

Většina z nás používá při líčení štětce. A i když jsme si vědomy, že bychom je měly pravidelně čistit, ne všechny tak úplně vědí, jak často a jakým způsobem štětce ošetřovat, abychom je nezničily.

Štětce je nutné udržovat čisté, aby se z pomocníka k líčení nestaly spíše zásobárny bakterií, jež si každý den naneseme společně s make-upem na obličej. Správní péče o ně navíc zajišťuje životnost štětců.

Takže jak správně a jak často čistit štětce?

Každý den

Pokud si líčíte oči stíny, a navíc ještě každý den jinými barvami, je nutné, abyste vždy po použití „umazaný“ štěteček zbavila nežádoucích zbytků líčidla.
V takovém případě vezměte navlhčenou žínku, případně papírový kapesníček (ale látkový je lepší), a štětcem je přejíždějte tak dlouho, dokud za sebou nebude zanechávat barevnou stopu. Poté nechte na suchém místě štěteček oschnout položený na papírové utěrce. „Pozor ale, abyste zbytečně nepoškodili chlupy daného štětce. Při čištění se štětci zahájíte vždy opatrně a ve směru daného chlupu. Pro čištění dobře fungují speciální čistící vody, které štětec během chvíle vyčistí, vydezinfikují a zanechají ho i dokonale suchý," radí hlavní vizážistka školy líčení Surface Barbora Nevická.

Dvakrát měsíčně

Všechny štětce, jež při líčení používáte, byste měla vyčistit minimálně jednou za dva týdny, abyste z nich odstranila zbytky líčidel, ale také mastnotu, jež na nich ulpí po kontaktu s pokožkou, a ony již zmiňované mikroby.

Ideální je pořídit si speciální dezinfekční přípravek na štětce (k dostání v některých obchodech s kosmetickými přípravky nebo na internetu) – většinou jsou ve formě sprejů. Pokud nechcete za tyto přípravky utrácet, pak můžete štětce otřít vlhčenými odličovacími ubrousky.

Jednou za měsíc

Jedenkrát měsíčně dopřejte svým štětcům koupel. Doslova. V teplé či vlažné vodě, do níž jste přidala kapku svého odličovacího gelu, případně jemného tekutého mýdla, štětce opatrně vyperte, až se z nich vyplaví veškeré nečistoty. Poté je opláchněte pod tekoucí vodou (štětinkami dolů, abyste je s pomocí vody krásně narovnala a „pročesala“), jemně osušte papírovou utěrkou a poté nechte na suchém a teplém místě oschnout. „Spíše než teplou vodu doporučuji vodu vlažnou a klasické mýdlo, bez parfemace a dalších přidaných látek. Ideální jemné mýdlo, dětský šampon či speciální mýdlo na štětce. To zároveň i chlup štětce ošetří, obdobně jako funguje kondicionér na vlasy. Štětce nikdy nefénujte, nechte je volně uschnout na rovné ploše, kde bude možné nechat hlavu štětce viset směrem dolů," dodává Barbora Nevická.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat