Děsivá fakta o prodlužování nehtů

Prodlužování nehtů akrylem a obecně nail art se těší velké oblibě. Většina dívek a žen si potrpí na dlouhé a barevné nehty, které pár dnů či týdnů nevyžadují péči. Ale za jakou cenu? Překvapí vás, že umělé drápky jsou škodlivé?

Důvodem popularity prodlužování nehtů je pohodlí, cenová dostupnost, rozmanitost vzorů a stylingu. O děsivé realitě, která se za tímto procesem ukrývá, už hovoří málokdo. Přesto rizika existují. Která fakta vás od návštěvy salonu (nejspíš) odradí?

Plísně a infekce

Jak všichni víme, je to chemická procedura. K nalepení umělých nehtů se aplikují nejrůznější práškové chemikálie a silná lepidla, která blokují vaše nehtové lůžko, které nemůže dýchat. V důsledku toho existuje riziko rozvoje plísní a infekcí, které někdy mohou být i rakovinné (1).

Poškození přírodního nehtového lůžka

Pro aplikaci akrylových nebo gelových prodlužovačů se nejprve odstraní nehtová kůžička a následně se nehtové lůžko silně otře pomocí tvrdého texturovaného nehtového pufru. To se provádí za účelem vytvoření prostoru na nehtovém lůžku pro aplikaci umělého nehtu. Silné a nepřetržité pilování však způsobuje, že se nehtové lůžko stává opravdu tenkým a slabým místem, jež přichází o svoji vlhkost (2).

Omezení při provádění každodenních prací

Prodlužování nehtů vás vlastně ruší při provádění každodenních činností, protože nehty jsou dlouhé a na nehtovém lůžku je cítit něco těžkého. Pokud nejste ve střehu, můžete se zranit (2).

Bolestivý postup odstranění

V momentě, kdy umělý nehet „zestárne“, posune se na nehtovém lůžku nahoru a je nutné jej odstranit. Asi není nutné připomínat, že tyhle falešné nástavce jsou přilepeny velmi pevně, tudíž bývá velmi obtížné je sundat. Pro jednoho to představuje nepohodlí, zatímco pro druhého nesnesitelnou bolest. Při metodě škubání se nehty dokonce vytrhávají přímo, a to bez jakéhokoli pilování. To opět ničí nehtové lůžko, jehož regenerace vyžaduje čas a správnou péči, včetně stravy. Minimálně měsíc po odstranění umělých nehtů jezte hodně luštěnin, ryb, vajec a dalších potravin bohatých na železo, hořčík, vápník a vitamin E (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7492020, (2) názor autora, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3193631/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat