Úžasné výhody používání parfému

Parfém jako harmonizátor nálady, tlumič stresu, pomocník při randění i nepřímý podporovatel zdraví? No ano! Vyberte si ten svůj a nechte ho konat jeho práci!

Umění výroby parfémů, známé také jako parfumerie, převládalo v civilizaci údolí Indu, stejně jako ve starověkém Egyptě a Mezopotámii. Má tedy vážně neuvěřitelně dlouhou tradici. Ostatně, vůbec první chemičkou a výrobkyní parfémů byla dozorkyně mezopotámského královského paláce Tapputi, o které se píše i v klínových tabulkách datovaných do roku 1200 př. n. l. (1). Ta k těmto účelům používala zejména bazalku, myrhu, cypřiš a různá rozpouštědla. A že vás tahle slastně aromatická vodička v hezkém flakonu umí jen ovonět a tím to hasne? Ale kdepak, posuďte sami!

Okamžité zlepšení nálady 

Vůně je ústředním rysem čichového poznání. To znamená, že váš mozek je schopen si vybavit, zda už nějaké aroma cítil a často i místo, kde ho „zažil“. Pachem vyvolaná paměť se pak nazývá Proustův fenomén (2). Se vzpomínkami – samozřejmě těmi hezkými, přichází i lepší nálada, protože se při závanu toho či onoho můžete vrátit do všech těch krásných chvilek, které máte uložené hluboko v mysli.

Neodolatelné afrodiziakální lákadlo

Parfémy mohou zafungovat i jako zázračné afrodiziakum. Je to dáno tím, že některé druhy obsahují feromony, jež mají afrodiziakální vlastnosti (3). Pomyslný voňavý „oblak“, který vás obklopí, k vám přiláká nápadníky jako magnet. Buďte tedy v pohotovosti, může mezi nimi být i ten pravý.

Podpora zdraví

Ačkoli neexistují žádné vědecké důkazy, které by potvrzovaly, že parfémy příznivě ovlivňují zdraví, nepochybuje se o tom. A ono to vlastně dává smysl. Vždyť všudypřítomný stres oslabuje imunitu a zvyšuje riziko různých onemocnění. Jenže parfémy zlepšují náladu, čímž stres tlumí, proto k dobré kondici svým způsobem přispívají. Jste příznivcem vůně květin, nebo se najdete spíše v dřevitých či kořeněných tónech?

Zdroje: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Tapputi, (2) www.byrdie.com/best-mood-boosting-perfumes-4800394, (3) www.researchgate.net/publication/310440621_Analysis_of_perfumes_with_synthetic_human_pheromones_by_gas_chromatography-mass_spectrometry







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat