Úžasné výhody používání parfému

Parfém jako harmonizátor nálady, tlumič stresu, pomocník při randění i nepřímý podporovatel zdraví? No ano! Vyberte si ten svůj a nechte ho konat jeho práci!

Umění výroby parfémů, známé také jako parfumerie, převládalo v civilizaci údolí Indu, stejně jako ve starověkém Egyptě a Mezopotámii. Má tedy vážně neuvěřitelně dlouhou tradici. Ostatně, vůbec první chemičkou a výrobkyní parfémů byla dozorkyně mezopotámského královského paláce Tapputi, o které se píše i v klínových tabulkách datovaných do roku 1200 př. n. l. (1). Ta k těmto účelům používala zejména bazalku, myrhu, cypřiš a různá rozpouštědla. A že vás tahle slastně aromatická vodička v hezkém flakonu umí jen ovonět a tím to hasne? Ale kdepak, posuďte sami!

Okamžité zlepšení nálady 

Vůně je ústředním rysem čichového poznání. To znamená, že váš mozek je schopen si vybavit, zda už nějaké aroma cítil a často i místo, kde ho „zažil“. Pachem vyvolaná paměť se pak nazývá Proustův fenomén (2). Se vzpomínkami – samozřejmě těmi hezkými, přichází i lepší nálada, protože se při závanu toho či onoho můžete vrátit do všech těch krásných chvilek, které máte uložené hluboko v mysli.

Neodolatelné afrodiziakální lákadlo

Parfémy mohou zafungovat i jako zázračné afrodiziakum. Je to dáno tím, že některé druhy obsahují feromony, jež mají afrodiziakální vlastnosti (3). Pomyslný voňavý „oblak“, který vás obklopí, k vám přiláká nápadníky jako magnet. Buďte tedy v pohotovosti, může mezi nimi být i ten pravý.

Podpora zdraví

Ačkoli neexistují žádné vědecké důkazy, které by potvrzovaly, že parfémy příznivě ovlivňují zdraví, nepochybuje se o tom. A ono to vlastně dává smysl. Vždyť všudypřítomný stres oslabuje imunitu a zvyšuje riziko různých onemocnění. Jenže parfémy zlepšují náladu, čímž stres tlumí, proto k dobré kondici svým způsobem přispívají. Jste příznivcem vůně květin, nebo se najdete spíše v dřevitých či kořeněných tónech?

Zdroje: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Tapputi, (2) www.byrdie.com/best-mood-boosting-perfumes-4800394, (3) www.researchgate.net/publication/310440621_Analysis_of_perfumes_with_synthetic_human_pheromones_by_gas_chromatography-mass_spectrometry







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat