Během menopauzy pokožka potřebuje zvláštní péči

Menopauza dráždí nejen nervy, ale i pokožku. Víte, jak se o ni v tomto náročném období starat? Chce to hlavně šetrnou kosmetiku, hydratační péči s ceramidy a méně častý peeling.

Zatímco některé jsou více než příjemné, o jiných se to říci nedá. Ano, život ženy má různé fáze, jež jsou podmíněny věkem, biologií a tělesnými rytmy. Jednou z nich je menopauza, která přichází se svým vlastním seznamem doprovodných příznaků.

Už zase hořím!

Pokud jde menopauzu k něčemu přirovnat, pak určitě ne k procházce v růžové zahradě. Mezi její typické symptomy patří návaly horka, zimnice, noční pocení, potíže se spánkem, vaginální suchost, prudké změny nálad, častá podrážděnost i přibírání na váze v důsledku zpomalení metabolismu (1).  Jako by toho už tak nebylo až dost, o kvalitu přichází také pokožka. Z vědeckých výzkumů vyplývá, že s klesající úrovní estrogenu se postupně ztenčuje svrchní vrstva kůže, kvůli čemuž se pleť stává méně elastická, přizpůsobivá, hydratovaná a odolná vůči nepříznivým vnějším vlivům, přičemž se rychleji tvoří vrásky a narůstá i citlivost (2). Chcete tomu jen tak přihlížet? Anebo uděláte maximum proto, aby si vaše pokožka zachovala zdraví, krásu i atraktivní jiskru? Zde je pár zásad, jež by se ve středním věku měly dodržovat.

Začněte výběrem používané kosmetiky 

Podle australské dermatoložky Poppy Jeffery je důležitý hlavně správný výběr pečujících kosmetických produktů (3). Vyhněte se příliš dráždivým složkám a volte ty nejšetrnější přípravky, které kůži zbytečně nezbavují přirozených ochranných olejů. A jak je to tady s peelingem, který odstraňuje odumřelé buňky? Ten ze zkrášlující rutiny rozhodně nevyčleňujte, ovšem s frekvencí to nepřehánějte a neaplikujte ho každý týden, doporučuje jmenovaná dermatoložka. Naprosto samostatnou kapitolou je podle ní i hydratace, se kterou pomohou krémy s ceramidy. To jsou lipidové molekuly, jež se starají nejen o tu zmíněnou hydrataci, ale i obnovu kožní bariéry.

Zdroje: (1) www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7859014/, (3) www.houseofwellness.com.au/beauty/face-and-body/menopause-best-beauty-tips-skincare-hair-routine-glow






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:52
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat