Historie rtěnky je plná zajímavostí i šokujících faktů

Barvit si rty rozmačkaným hmyzem? V minulosti to bylo zcela normální, a to u obou pohlaví. Jakou rtěnku používala egyptská královna Kleopatra? A kdy se cesta této dekorativní kosmetiky dostala do slepé uličky?

Neslíbatelné, hydratující, vyživující, matné, lesklé, krémové i třpytivé. I takové rtěnky dnes vidíme na pultech obchodů. Je jich tolik, že nevíme, jakou si vybrat! To ženy v dávné minulosti měly jasno hned. Ovšem jejich rtěnku byste nosit asi nechtěla…

Kde to celé začalo?

Touha po krásném a atraktivním vzhledu, který opačné pohlaví zaujme na první pohled, je stará jako lidstvo samo. Ve starověkých civilizacích byl make-up symbolem společenského postavení, a to u mužů i u žen. Pokud šlo o barvení rtů, využívaly se přirozeně vyskytující možnosti, které kromě ovoce, henny, jílu a trusu pocházejícího ze všeho možného zahrnovaly také rozmačkaný hmyz. Poslední ze jmenovaných „materiálů“ měla v oblibě i egyptská královna Kleopatra, která kosmetiku pozvedla na vyšší úroveň.

I péče je nutná!

Egypťané byli opravdovými milovníky rtěnek. Jejich vůdkyně Kleopatra si rty líčila karmínovým barvivem získaným z vysušených těl hmyzu červce nopálového. Aby svá ústa uchránila před drsným pouštním klimatem, zmíněné hmyzí barvivo míchala s včelím voskem. Byla tedy skutečnou průkopnicí! Pořád ale šlo o jakousi patlavou směs v kelímku. Jak vznikla rtěnka v pevnější verzi, vzdáleně podobná té dnešní?

Dílo náhody, z něhož se těží dodnes 

Tuhle „vychytávku“ má na svědomí arabský lékař a hlavně chemik Abulcasis. Vynalezl ji někdy v devátém století našeho letopočtu, což ale nebyl záměr. Původně chtěl vyvinout speciální aplikátor parfému, načež zjistil, že se do jeho vyrobené formy dají vtlačit i barvy, díky čemuž se zrodila válcovitá rtěnka. S příchodem křesťanství však tahle kosmetická éra ustala, neboť barvení rtů na červeno bylo spojováno s uctíváním Satana a ženy, které se s nimi na veřejnosti ukazovaly, byly podezřelé z čarodějnictví nebo prostituce. Po mnoha vzestupech a pádech této kosmetiky ji jako vůbec první komerční společnost začala v 19. století vyrábět francouzská značka parfémů Guerlain, a to z jeleního loje, včelího vosku a ricinového oleje.

Zdroj: www.stylecraze.com/articles/a-complete-history-of-lipstick/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

5 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:54
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat