Pozitiva aloe vera pro pokožku

Věděli jste, že výroba produktů z aloe vera je jedním z největších botanických odvětví na světě? Aloe vera našla široké uplatnění v kosmetickém, farmaceutickém a potravinářském průmyslu.

Pokud se projdete po své oblíbené drogerii, pravděpodobně uvidíte několik produktů vyrobených z aloe vera. Ale tato známá rostlina má dlouhou historii léčebného použití.

V tradiční indické medicíně se aloe vera používá při zácpě, kožních onemocněních, napadení červy, infekcích a jako přírodní lék na koliku. A v čínské medicíně se často doporučuje při léčbě plísňových onemocnění.

Aloe vera byla v roce 1820 oficiálně uvedena v americkém lékopisu jako projímadlo a ochrana kůže a ve 30. letech 20. století byla klinicky používána k léčbě popálenin kůže a sliznic při radioterapii. Dnes kosmetické společnosti běžně přidávají mízu nebo jiné deriváty z aloe vera do řady produktů, včetně make-upu, mýdel, opalovacích krémů, kadidel, krémů na holení, šamponů, kapesníčků a zvlhčovačů. Rostlina se dokonce komerčně používá jako přísada do jogurtů, nápojů a dezertů.

Co je aloe vera?

Aloe gel je čirá, rosolovitá látka, která se nachází ve vnitřní části listu rostliny aloe. Aloe latex pochází těsně pod kůží rostliny a má žlutou barvu. Některé produkty z aloe jsou vyrobeny z celého drceného listu, takže obsahují jak gel, tak latex.

Většina lidí používá aloe gel jako lék na kožní onemocnění, včetně popálenin, spálení od slunce, omrzlin, lupénky a oparů, ale existuje celá řada dalších předností aloe vera. A aloe latex se používá ke zlepšení deprese, zácpy, astmatu a cukrovky.

Hydratuje vlasy a pokožku hlavy

Aloe vera je skvělá přírodní léčba pro suché vlasy nebo svědící pokožku hlavy. Má vyživující vlastnosti a vitamíny a minerály, které rostlina obsahuje, udržují vaše vlasy silné a zdravé. Vzhledem k jeho antibakteriálním a antifungálním vlastnostem pomáhá s lupy a enzymy gelu mohou zbavit pokožku hlavy odumřelých buněk a podporovat regeneraci kožní tkáně kolem vlasových folikulů.

Aloe také pomáhá zastavit svědění spojené s lupy nebo vysušenou pokožkou hlavy. Příliš mnoho šamponů a kondicionérů je plných chemikálií, které poškozují vlasy a mohou způsobit záněty a podráždění pokožky; přidání aloe vera je účinný způsob, jak udržet pokožku hlavy bez bakterií a nepříjemných kožních reakcí.

Pomáhá při trávení

Díky protizánětlivým a projímavým složkám je dalším přínosem aloe vera jeho schopnost pomáhat při trávení. Šťáva z rostliny napomáhá trávení, normalizuje rovnováhu pH, snižuje tvorbu kvasinek, podporuje trávicí bakterie a reguluje činnost střev.

Šťáva z aloe vera se také používá ke zklidnění a hojení žaludečních vředů, protože má antibakteriální látky a přirozené léčivé vlastnosti, které dokážou obnovit žaludeční výstelku zpět ke zdraví.

Posiluje imunitní systém

Enzymy přítomné v aloe vera rozkládají bílkoviny, které jíme, na aminokyseliny a přeměňují enzymy na palivo pro každou buňku v těle, což umožňuje buňkám správně fungovat. Je to antiseptická, protizánětlivá, antivirová a protiplísňová rostlina a je velmi dobrá při budování imunitního systému, aniž by způsobovala alergické reakce nebo vedlejší účinky.

Dodává antioxidanty a snižuje zánět

Aloe vera poskytuje řadu vitaminů a minerálů, které pomáhají snižovat zánět a bojovat proti poškození volnými radikály. Například vitamin A hraje klíčovou roli při udržování zdravého zraku, neurologických funkcí a zdravé pokožky, protože je to antioxidant, který snižuje zánět.

Vitamin C je další důležitou složkou nacházející se v aloe vera; chrání tělo před kardiovaskulárními chorobami, prenatálními zdravotními problémy, očními chorobami, a dokonce i vráskami kůže.

Vitamín E je silný antioxidant, který snižuje poškození volnými radikály, bojuje proti zánětu a pomáhá přirozeně zpomalovat stárnutí buněk.

Tyto antioxidační vlastnosti jsou také užitečné, když jste vystaveni cigaretovému kouři nebo UV záření ze slunečního záření – chrání pokožku před rakovinou kůže a bojují proti zánětu kůže po vystavení slunci. Aloe vera může také přirozeně léčit akné a ekzémy, protože napomáhá procesu hojení pokožky. 

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7144722/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat