Na letních festivalech se hygiena dost podceňuje

Čistota půl zdraví? Tohle rčení slyšel asi každý, dodržuje ho však málokdo. A to hlavně během letních kulturních akcí, na kterých si myje ruce opravdu jen hrstka zodpovědných.

Léto není jen ve znamení koupání a dalších vodních radovánek, ale i nejrůznějších festivalů a kulturních akcí. Zatímco někteří návštěvníci si vstupné musejí zaplatit, jiní si takové vyžití vychutnávají zcela zdarma. Jde o bakterie, kterými se to tady jenom hemží!

Bakteriální kontaminace v každém doteku

„Vaše ruce se dotýkají různých povrchů, ploch a předmětů. Následně se dotýkají obličeje, úst, očí a dalších citlivých částí těla, které jsou pak vystavené škodlivým mikrobům,“ popisuje obvyklé dění britský mikrobiolog Joe Latimer (1). Dle jeho názoru se jedná zejména o bakterii E. coli způsobující žaludeční křeče, stafylokoky podporující závažné kožní infekce a enterokoky útočící na močové cesty. Nejúčinnější prevencí je pochopitelně časté mytí rukou, které se zdá být životně důležité – a to doslova. Bohužel se na tuto hygienickou rutinu při festivalových radovánkách dost zapomíná.

Bavím se a na ostatní nemyslím!

Ze znepokojivých poznatků jisté britské studie vyplývá, že si na koncertech, slavnostech a dalších kulturních akcích nemyje ruce celá pětina návštěvníků (2). A pozor – platí to i v případě, že shromáždění trvá delší dobu. Ohromujících 26 procent zúčastněných respondentů se přiznalo k tomu, že se do kontaktu s vodou a mýdlem dostane jednou za tři až čtyři dny. Proč to? Teď se raději něčeho podržte, což dozajista museli udělat i autoři zmíněné studie, kteří s dobrovolníky vedli osobní pohovory.

Vidíš tu frontu?

Závěrečná analýza nashromážděných odpovědí prokázala, že největší problém lidé vidí v dlouhém čekání ve frontě na toaletu, proto si raději uleví někde za stromem, kde umyvadlo samozřejmě schází. Jeden z deseti oslovených se netajil tím, že mytí rukou na festivalu považuje za úplně zbytečné. Je to pro vás nechutné a stěží pochopitelné? Vítejte v kulturní bakteriální realitě, kde se na hygieně ani trochu nebazíruje!

Zdroje: (1) www.nypost.com/2023/07/26/dirty-gen-zers-admit-they-dont-wash-their-hands-at-fests/, (2) www.metro.co.uk/2023/07/26/one-in-five-gen-zs-have-admitted-to-this-gross-habit-at-festivals-19192777/, názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat